Sfântul Ierarh Alexandru, cinstit la Galați

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Alexandru, patriarhul Constantinopolului, la 30 august 2012, biserica „Înălțarea Domnului” din municipiul Galați și-a serbat cel de-al doilea hram. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți slujitori ai urbei gălățene în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun al Dunării de Jos și a numeroși credincioși, după cum ne informează edj.ro.

Un moment duhovnicesc aparte, care a sporit evlavia credincioșilor l-a constituit sfințirea icoanei Sfântului Mucenic Conon și a unei noi racle în care au fost așezate părticele din moaștele Sf. Conon, dar al Chiriarhului Dunării de Jos pentru parohia „Înălțarea Domnului”.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a arătat: „La sărbătoarea Sf. Ierarh Alexandru, al doilea hram al bisericii «Înălțarea Domnului» din Galați, biserică tânără și frumoasă în municipiul nostru, cu o activitate spirituală, culturală și, mai ales, social-filantropică de excepție, s-au petrecut două evenimente care trebuie păstrate în sufletele noastre de-acum înainte și cinstite ca atare: mai întâi s-a așezat în raclă nouă o părticică din moaștele Sf. Conon și s-a sfințit icoana sa. Sfintele moaște sunt darul Arhiepiscopiei noastre pentru această parohie.

În al doilea rând, la sărbătoarea hramului am făcut apel la bunăvoința preoților, a Consiliului și Comitetului parohial și a credincioșilor să facem un dar mare Sf. Varlaam, Mitropolitul Moldovei, pe care îl cinstim astăzi… aceasta și petru că el este cinstitorul Sf Cuv. Parascheva care a stat un timp la Galați și apoi a mers la Iași… Acest dar înseamnă ca cea de a doua biserică a acestei parohii, capela, să slujească de-acum înainte parohiei vecine, «Sf. Varlaam, Mitropolitul Moldovei și Sf. Sofia cu cele trei fiice ale ei, Credința, Nădejdea și Dragostea”»

Este un mare dar la sfârșit de an bisericesc și o mare bucurie la începutul noului an bisericesc””.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștină la care au fost invitați toți credincioșii prezenți.

Istoric

Biserica cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Alexandru” este situată în cartierul Țiglina II din Galați.

Primul lăcaș de cult l-a reprezentat capela construită în anul 1991, sfințită la 19 octombrie în același an.

În anul 1994 a fost obținut terenul pentru noua biserică, situat în imediata apropiere a capelei, sfințirea locului și așezarea pietrei de temelie pentru noua biserică fiind săvârșite la 2 martie 1995.

Construirea bisericii a durat nouă ani (1995-2004), târnosirea acesteia fiind săvârșită în ziua de duminică, 3 iunie 2007, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente