Sfântul Iacob, ruda Domnului, ocrotitorul paraclisului domnesc de la Galata

Biserica Ortodoxă Română l-a prăznuit ieri, 23 octombrie, pe Sfântul Mucenic Iacob, ruda Domnului, primul episcop al Ierusalimului. Acest Sfânt este ocrotitorul paraclisului domnesc de la Mănăstirea Galata din județul Iași, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. Cu acest prilej, numeroși credincioși au luat parte ieri la programul liturgic dedicat acestei sărbători.

Obștea de maici de la Mănăstirea Galata, alături de credincioșii care frecventează această veche așezare monahală, l-a serbat ieri pe Sfântul Mucenic Iacob, ocrotitorul paraclisului reședinței domnești a lui Petru Șchiopul, ctitorul acestui edificiu.

Ziua de ieri a fost una de sărbătoare pentru călugărițele de la Galata, care s-au pregătit din timp pentru organizarea celui de-al doilea hram din acest an al mănăstirii lor. Credincioșii ieșeni nu au uitat nici în acest an că 23 octombrie la Mănăstirea Galata este o zi cu totul specială și au venit la slujba Sfintei Liturghii cu prinoase atât pentru vii, cât și pentru cei adormiți. La finalul slujbei, pr. Ion Cârciuleanu, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași, care a împlinit joi, 22 octombrie 2009, vârsta de 94 de ani, a rostit o predică în care a vorbit despre semnificația cinstirii sfinților care ocrotesc un sfânt lăcaș, despre viața Sfântului Mucenic Iacob, precum și despre istoria paraclisului domnesc care și-a cinstit ocrotitorul. „Așa cum fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere sau pe cea a numelui, cu atât mai mult trebuie să venim într-o biserică pentru a-i sărbători ziua ocrotitorului ei”, a spus pr. Ion Cârciuleanu, care a slujit în calitate de paroh la Mănăstirea Galata timp de 37 de ani.

Lăcaș de închinăciune unic în Moldova

Biserica-paraclis a Mănăstirii Galata datează din secolul al XVI-lea, fiind concepută ca o capelă particulară a familiei domnești a lui Petru Șchiopul, ctitorul acestei așezări și inclusă în casa domnească. Comunicarea între spațiul interior al acestui sfânt lăcaș și sălile de primire ale casei domnești se realiza prin două ferestre mari și ușa sfântului altar, astfel încât familia domnească putea să participe la Sfânta Liturghie fără să fie văzută. Acoperirea naosului paraclisului este realizată printr-o calotă sferică, trecerea de la planul pătrat la cel rotund realizându-se prin trompe de colț. În timpul lucrărilor de restaurare din anii 1961-1971, în biserica-paraclis a fost descoperit un fragment din fresca inițială, relativ bine conservată. Această descoperire conduce la concluzia că paraclisul a fost pictat în aceeași perioadă cu biserica mare a mănăstirii. Deasupra ușii de intrare în paraclis este pictat Sfântul Apostol Iacov, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș. După îndepărtarea uleiului în procesul de restaurare, s-a scos la lumină stratul de pictură original care are asemănări evidente cu pictura în frescă din Biserica Galata. Catapeteasma actuală a fost executată la începutul secolului al XIX-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente