Sfântul Haralambie, sărbătorit în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Biserica noastră îl sărbătorește astăzi, 10 februarie 2012 pe Sfântul Mare Mucenic Haralambie. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei se află în sărbătoare. Credincioșii care participă la hramurile bisericilor ocrotite de Sfântul Haralambie primesc pachete cu alimente.

Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Haralambie’ din Iași își serbează astăzi hramul. Programul liturgic a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia, care a fost urmată de Acatistul Sfântului Haralambie. Credincioșii prezenți au primit la final pachete cu alimente și un pahar cu vin sau ceai.

Astăzi vor fi oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. Persoanele nevoiașe din parohie care nu se pot deplasa vor primi hrană la domiciliu prin Cantina ‘Sfântul Haralambie’. ‘În fiecare an privim evenimentul hramului ca pe un moment în care aducem mulțumire Bunului Dumnezeu și sfântului ocrotitor pentru toate cele care ne-a ajutat să le împlinim în anul ce a trecut. De asemenea, la hramul bisericii înălțăm rugăciuni ca tot ceea ce ne propunem pentru anul acesta să împlinim. În tot ceea ce facem simțim ajutorul lui Dumnezeu și tocmai de aceea rugăciunea este una dintre principalele noastre nevoi. Este o bucurie pentru noi să avem ca ocrotitor pe Sfântul Haralambie, care este cunoscut pentru milostivirea, bucuria și îngăduința sa. Pe lângă momentul de rugăciune, vom încerca să împlinim mila față de aproapele prin obișnuitele agape pe care le organizăm la cantina parohiei’, a remarcat pr. paroh Radu Brânză.

Hram va fi astăzi și la Biserica cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Pantelimon’ și ‘Sfântul Mare Mucenic Haralambie’ din cartierul ieșean Târgu Cucu. Sfântul lăcaș se află într-un proces de reconsolidare. ‘A fost consolidată tula la interior și s-a suprabetonat bolta de la pronaos. În același timp au fost turnați opt stâlpi de fier beton pentru susținerea turlei. Apoi, pe turlă s-a montat o nouă structură de lemn. Anul trecut a fost refăcută toată tencuiala exterioară. Nădăjduim că vom reuși să ridicăm un așezământ social, atât pentru catehezele cu tinerii, cât și pentru slujbele de pomenire’, a explicat pr. paroh Ovidiu Ciobotaru. În această zi își serbează hramul Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Haralambie’ din Târgu Neamț și parohia Mitocu Bălan, Protopopiatul Târgu Neamț.

În Episcopia Hușilor își cinstește ocrotitorul parohia Lazna, Protopopiatul Vaslui, și Biserica cu hramurile ‘Sfântul Gheorghe’ și ‘Sfântul Haralambie’ din Huși. În singurul lăcaș de cult din Huși ocrotit de Sfântul Haralambie, credincioșii au participat aseară la slujba Vecerniei unită cu Litia. În această dimineață vor fi oficiate Utrenia, Acatistul Sfântului Haralambie, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. Cu prilejul hramului au fost pregătite 250 de pachete cu alimente. ‘Credincioșii au evlavie la Sfântul Haralambie, știindu-l făcător de minuni și vindecător de boli. La slujba hramului sunt așteptați toți preoții din oraș, dar și din împrejurimi. Pe lângă hrana pe care o vom oferi celor care îl vor cinsti pe Sfântul Haralambie, prin dragostea enoriașei noastre Soltana Stan, vom dărui pilote căminului de bătrâni din Huși’, a declarat pr. paroh Ioan Radu pentru Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente