Sfântul Haralambie cinstit la Alba Iulia

La biserica Memorială Mihai Viteazul, cu hramul Sfânta Treime și Cuviosul Siluan Athonitul din Alba Iulia se va oficia la 9 februarie 2012, de la ora 19.00, o slujbă de priveghere în cinstea pomenirii Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, pe care Biserica îi pomenește la data de 10 februarie.

Slujba va cuprinde Vecernia cu Litie, Utrenia și Sfânta Liturghie. În cadrul acestei slujbe, vor fi scoase spre închinare credincioșilor un fragment din moaștele Sfântului Haralambie, după cum ne informează reintregirea.ro.

Pe locul actualei bisericute de lemn s-a aflat vechea ctitorie, din anul 1597, a voievodului unificator Mihai Viteazul. Centru al Mitropoliei Ardealului din veacul al XVII, unde au slujit sfintii ierarhi mãrturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie), vechea catedralã din acest loc avea ca hram Sfânta Treime, simbol al unitãtii de credintã si neam al celor trei tãri românesti. Ea nu s-a pãstrat, fiind dãrâmatã în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714. Insã, începând cu anul 1988, se reconstruieste noua bisericutã pe acelasi loc si cu acelasi hram, sfintindu-se în anul 1992. In 26 noiembrie 2006 se sfinteste bisericuta si are ca ocrotitor pe Sfântul Siluan cel de la Sfântul Munte Athos.

Comentarii Facebook


Știri recente