Sfântul Grigorie Teologul sărbătorit la Seminarul Teologic din București

Biserica Ortodoxă l-a pomenit, astăzi, 25 ianuarie 2013, pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, prilej de bucurie pentru elevii Seminarului Teologic Liceal „Nifon Mitropolitul” din București, care și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în biserica mare a Mănăstirii Radu Vodă.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a arătat că Sfântul Grigorie Teologul „a fost dincolo de un teolog strălucit, de un dascăl al Bisericii care a lămurit cele mai importante dogme care au fost discutate și disputate în secolul în care a trăit, un model de studiu, de comportament, de trăire a vieții pentru toți cei care doresc asemenea lui prin studiu, meditație, viață duhovnicească, să devină păstori ai Bisericii”.

„Sfântul Grigorie Teologul pe care astăzi îl sărbătorim a fost un mare păstor al Bisericii, deși împrejurările în care a trăit l-au împiedicat să păstorească eparhia pentru care a fost hirotonit de către prietenul și colegul din timpul studiilor, Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. La scurtă vreme după primirea harului arhieriei, Sfântul Vasile cel Mare l-a hirotonit pe Sfântul Grigorie pentru o eparhie numită Sasima, dar la care din complexitatea vremurilor de atunci, a luptelor dintre eretici, mai ales dintre arieni și ortodocși, nu a reușit să-și păstorească eparhia, însă a ajuns la cea mai înaltă demnitate din Biserica Răsăritului, aceea de Arhiepiscop al Constantinopolului în timpul marelui împărat ortodox Teodosie cel Mare cel care avea să proclame creștinismul și Ortodoxia ca religie oficială a imperiului creștin roman”, a mai spus Preasfinția Sa.

La final, a fost oficiat un parastas pentru întemeietorii și foștii profesori ai Seminarului.

Cu prilejul hramului au fost înmânate din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, premiile pentru elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București și de la Seminarul monahal de la Mănăstirea Pasărea din județul Ilfov care au câștigat faza eparhială a Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice” din Arhiepiscopia Bucureștilor.

„Anul acesta fiind dedicate omagierii Părintelui Dumitru Stăniloae, cel mai mare ortodox al secolului al XX-lea, s-a dorit promovarea acestui concurs, iar lucrul acesta este foarte pozitiv întrucât provoacă o anumită angajare a celor care doresc pe de o parte să aprofundeze gândirea teologică românească exprimată în forma cea mai profundă și cea mai sintetică prin mintea și gura Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, dar în același timp și să se remarce ca tineri râvnitori, doritori ca anii pe care îi petrec în Seminar sau în Facultatea de Teologie să fie consumați într-un mod creator, într-un mod ziditor atât din punct de vedere sufletesc cât și intelectual”, a mai explicat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Premianții au primit daruri suplimentare din partea Patriarhului României, iar cei de pe primul loc vor reprezenta Arhiepiscopia Bucureștilor la faza mitropolitană.

Corul Seminarului, Cantate Domino, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel diploma de onoare Sf. ap. Andrei, Ocrotitorul României, pentru cele două medalii de argint obținute la Olimpiada Internațională Corală ținută anul trecut în SUA.

Au fost prezenți, alături de elevi și cadrele didactice, și reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

Pe 30 Ianuarie, Seminarul bucureștean își va sărbători cel de-al doilea hram: Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente