Sfântul Grigorie Teologul, prăznuit ieri la Galați

Ieri, 25 ianuarie 2010, la ziua sa de prăznuire, Sfântul Grigorie de Nazianz – prieten al Sfântului Vasile cel Mare, teolog capadocian și mare învățător al dreptei credințe din veacul al IV-lea creștin – a fost sărbătorit în chip special de creștinii gălățeni, chiar în biserica a cărui ocrotitor este, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, citat de Ziarul Lumina. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența celor câteva sute de credincioși prezenți la hram. La finalul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a rostit un cuvânt către cei prezenți în care a subliniat contribuția pe care Sf. Grigorie Teologul a avut-o în formularea dreptei învățături despre Preasfânta Treime – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, învățătură cuprinsă pe scurt în Simbolul de Credință de la a cărui formulare aniversăm în acest an 1.685 de ani.

Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Galați a fost înființată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la inițiativa IPS Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Galați. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a așezat piatra de temelie și a sfințit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie. În prezent, slujbele se săvârșesc în capela de lângă sfântul lăcaș aflat în construcție.

De asemenea, tot ieri, la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galați, în cadrul manifestărilor dedicate Sfinților Trei Ierarhi – ocrotitorii școlilor teologice, arhim. Daniil Oltean, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a vorbit despre „Sfinții Capadocieni – modele de viață creștină”, iar pr. Stelian Spânu, spiritualul seminarului, a prezentat o comunicare despre aspectele literare în opera Sf. Grigorie de Nazianz.

Comentarii Facebook


Știri recente