Sfântul Grigorie, sărbătorit la Seminarul Teologic din București

Seminarul Teologic Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ îl sărbătorește la 25 ianuarie pe Sfântul Grigorie Teologul, patronul spiritual al acestei instituții de învățământ.

Corpul profesoral și elevii seminarului teologic participă astăzi la Sfânta Liturghie, care este săvârșită în biserica Mănăstirii Radu Vodă de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori din care fac parte părintele David Pestroiu, consilier la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele Aurel Mihai, directorul seminarului teologic din București. Răspunsurile liturgice sunt date de corul elevilor seminariști din București, ‘Cantate Domine’, care susține și un scurt concert de cântece religioase. Sărbătoarea hramului seminarului se va încheia cu o agapă frățească.

‘În fiecare an, pe 25 ianuarie, Seminarul Teologic Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ își prăznuiește ocrotitorul spiritual. Prin viața și activitatea sa, Sfântul Grigorie Teologul constituie și astăzi un model, o pildă de urmat atât pentru elevii seminariști, cât și pentru dascălii lor care încearcă, dându-și toată silința, să le aducă în minte, în suflete și în inimi atât cunoștințe teologice de bază, cât mai ales să le imprime trăirea creștinească după modelul Sfântului Grigorie Teologul. Este un moment de bilanț, dar și unul de angajament, este un moment în care simțim cum creștem duhovnicește și prin participarea tuturor celor care iubesc școala noastră la acest popas duhovnicesc’, a spus părintele director Aurel Mihai, potrivit Ziarul Lumina.

Seminarul Teologic ‘Nifon Mitropolitul’ a continuat în perioada comunistă tradiția învățământului teologic seminarial a Seminarului Central Ortodox și a Seminarului ‘Nifon’, care au fost desființate. Deși a funcționat ca ‘Școala medie tehnică de cântăreți bisericești’, instituția de învățământ a avut o contribuție importantă la formarea teologică și duhovnicească a multor generații de slujitori ai altarelor.

Comentarii Facebook


Știri recente