Sfântul Grigorie Dialogul este sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă

Autorul Liturghiei darurilor înainte sfințite, specifică Postului Mare, este pomenit astăzi, 12 februarie, de Biserica Ortodoxă. Grigorie Dialogul s-a născut la Roma în jurul anului 540. A fost papă al Romei din 590 până în 604. Este unul dintre cei patru Părinți reprezentativi ai creștinismului occidental, alături de Sfântul Ambrozie, Fericiții Augustin și Ieronim.

Inițial a îmbrățișat cariera politică, provenit fiind dintr-o familie patriciană romană. Însă, în anul 575 s-a decis a optat pentru viața monahală, transformând vila de pe Muntele Celio, moștenită de la părinți, în mănăstire benedictină.

Este autorul scrierii în patru volume intitulată „Dialogurile”, motiv pentru care Biserica Ortodoxă îl cinstește sub numele de Dialogul. A compus Liturghia darurilor înainte sfințite, celebrată în bisericile creștine răsăritene în timpul Postului Mare. Cunoscută sub numele de Liturghia Sf. Grigorie Dialogul, este una din cele trei Liturghii săvârșite în Biserica Ortodoxă, alături de cea a Sfinților Ioan Gură de Aur și Vasile cel Mare. A scris și „Cartea regulii pastorale”, adresată preoților.

A trecut la Domnul 12 martie 604 la Roma.

Comentarii Facebook


Știri recente