Sfantul Grigorie Decapolitul este patronul si ocrotitorul Manastirii Bistrita.

Manastirea Bistrita este situata la o distanta de 43km de Ramnicu Valcea. Manastirea Bistrita a fost ctitorita de boierii Craiovesti: Barbu, devenit mai apoi Pahomie monahul, Parvu, Danciu si Radu, in anul 1490. Dupa 7 ani, in anul 1497, marele ban Barbu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, asezandu-le in biserica Manastirii Bistrita.

Primul document care confirma existenta Manastirii Bistrita il avem de la Vlad calugarul care intareste daniile facute Manastirii Bistrita de catre boierii Craiovesti. In anul 1509, Manastirea Bistrita este daramata din temelie de catre Mihnea cel Rau, fiind refacuta intre anii 1515 – 1519, de aceasi familie a boierilor Craiovesti: Dragomir, Dumitru si Chiltoc. Intre anii 1520-1521, banul Barbu Craiovescu a construit la Manastirea Bistrita si o bolnita. La restaurarea Manastirii Bistrita a contribuit ceva mai tarziu si domnitorul Constantin Brancoveanul al Tarii Romanesti si banul Grigorie Brancoveanul.

Prin Decretul 400/1959, Manastirea Bistrita este desfiintata, ramanand putini vietuitori pentru ingrijirea lacasului de cult.

In perioada 1985-2003, la Manastirea Bistrita s-au efectuat lucrari de consolidare, restaurare si conservare.

Dupa restaurarea manastirii, Prea Sfintitul Gherasim – Episcopul Ramnicului a reusit sa construiasca un complex modern ci 90 de camere, sali de conferinta. Dat fiind faptul ca la Manastirea Bistrita a activat prima tiparnita din Tara Romaneasca, anume tiparnita lui Macarie, Prea Sfintitul Episcop Gherasim al Ramnicului incearca amenajarea unui depozit de carte veche si a unei machete a tiparnitei din acea vreme.

Istoria Manastirii Bistrita este strans legata de Sfantul Grigorie Decapolitul praznuit in fiecare an la data de 20 noiembrie, ziua trecerii sale la Domnul.

Mai multe detalii despre Sfantul Grigorie Decapolitul si Manastirea Bistrita ne-a oferit Maica Sebastiana Stoiana de la Manastirea Bistrita: ‘Manastirea Bistrita – jud. Valcea a fost intemeiata inainte de anul 1490 de catre familia boierilor Craiovesti. In anul 1497,ctitorii au adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, dorind ca lacasul de inchinaciune sa fie ocrotit de acest sfant. De peste 500 de ani, Sfantul Grigorie Decapolitul este patronul si ocrotitorul Manastirii Bistrita. In ziua de 20 noiembrie a fiecarui an, in care Biserica Ortodoxa il praznuieste, sute de credinciosi vin la Manastirea Bistrita ca sa se inchine la moastele Sfantului Grigorie Decapolitul.’

De asemenea, Maica Sebastiana Stoiana a facut referire si la programul liturgic si la invitatii care vor lua parte la hramul Manastirii Bistrita: ‘Serbarea Sfantului Grigorie Decapolitul la Manastirea Bistrita a inceput aseara cu slujba Privegherii. In cursul diminetii de sambata, 20 noiembrie 2004, moastele Sfantului Grigorie Decapolitul au fost scoase in procesiune in fata bisericii Manastirii Bistrita spre a fi cinstite de credinciosi. Astazi, se va oficia slujba Acatistului Sfantului Grigorie Decapolitul si Sfanta Liturghie de catre un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Prea Sfintitul Gherasim – Episcopul Ramnicului.’

Ca o dovada de cinstire, de-a lungul timpului, in Manastirea Bistrita s-au copiat mai multe manuscrise si tiparituri inchinate de catre romani Sfantului Grigorie Decapolitul.

Comentarii Facebook


Știri recente