Sfântul Eustațiu i-a adunat pe bucureșteni în rugăciune

Sfântul Mare Mucenic Eustațiu împreună cu soția sa, Teopista, și cu fiii săi, Agapie și Teopist, au fost sărbătoriți ieri, 20 august, în Biserica Ortodoxă. Cu acest prilej, Parohia Iancu Vechi – Mătăsari din Capitală și-a sărbătorit cel de-al doilea hram, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii Bisericii Iancu Vechi – Mătăsari din București s-au adunat ieri, în număr mare, pentru a-și aduce prinosul de rugăciune Sfântului Mare Mucenic Eustațiu, care ocrotește parohia de mai bine de 100 de ani. Prezența cinstitelor moaște în vechea biserică a Parohiei Iancu Vechi – Mătăsari este menționată, după cum a arătat părintele paroh Constantin Stoica, într-o istorie a Bucureștiului din anii 1909-1011, fapt consemnat și de către marele istoric român Nicolae Iorga. Chiar dacă în acest timp vechea biserică s-a deteriorat, iar ulterior a fost demolată, credincioșii fiind nevoiți să se roage în condiții grele timp de mai mulți ani, evlavia lor către Sfântul Mucenic Eustațiu a crescut continuu, îmbrăcând în cele din urmă forma și frumusețea noii biserici. În cuvântul de învățătură, părintele paroh a vorbit despre importanța cinstirii sfinților în viața personală și despre binecuvântarea pe care o aduce prezența sfintelor moaște în viața parohială. ‘Sfintele moaște reprezintă pentru fiecare parohie un izvor de viață, de binefaceri, de sănătate și de multe împliniri pentru cei care vin și le cinstesc cu multă credință și evlavie. Noi, românii, suntem vestiți în întreaga lume pentru evlavia pe care o avem pentru cinstitele moaște. Bisericile care adăpostesc sfintele moaște sunt bogate din punct de vedere spiritual pentru că ele sunt odoare de mare preț de la sfinții Mântuitorului nostru Iisus Hristos’, a arătat părintele Constantin Stoica.

Acatist, raclă nouă și procesiune pentru sfinții ocrotitori

Credincioșii de la Parohia Iancu Vechi – Mătăsari nădăjduiesc în ajutorul Sfântului Mucenic Eustațiu și al familiei sale pentru începerea lucrărilor de pictură a noii biserici. În paralel cu eforturile pentru înfrumusețarea bisericii cu pictură și mozaicuri exterioare, parohia a făcut demersuri la Monetăria Statului pentru a realiza o nouă raclă pentru Sfântul Eustațiu, lucrată în argint. Părintele paroh Constantin Stoica a anunțat că parohia va avea în scurt timp și o monografie în care vor fi consemnate evenimentele importante din istoria comunității ce s-a format în jurul bisericii, precum și felul în care Sfântul Eustațiu a marcat această istorie prin rugăciunile și minunile sale. De asemenea, părintele paroh a anunțat că în curând credincioșii se vor putea bucura și de slujba Acatistului Sfântului Mucenic Eustațiu, imediat ce Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei va acorda binecuvântarea pentru tipărirea acestuia la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Patriarhiei Române. Pentru anii următori, parohia își propune să marcheze sărbătoarea ocrotitorilor spirituali printr-o procesiune cu cinstitele lor moaște pe străzile din apropierea bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente