Sfântul Dosoftei, omagiat în clădirea celei de a doua tiparnițe din Moldova

Asociația „Frăția Ortodoxă Română” – filiala Iași, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române Iași, a organizat pe 12 decembrie 2009, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, „Zilele Dosoftei”, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. La acest eveniment au participat preoți din Iași, conducerea Muzeului Literaturii Române și copii de la Școala „Dimitrie Sturdza” din Iași.

Sfântul Ierarh Dosoftei, pomenit de credincioșii ortodocși în urmă cu două zile, a fost omagiat și în acest an la Iași prin organizarea „Zilelor Dosoftei”. Manifestarea a avut loc în clădirea în care, la 1679, Sfântul Dosoftei a instalat a doua tiparniță din Moldova, aici fiind tipărite „Liturghia” (1679), „Psaltirea de-nțeles” (1680), „Viața și petrecerea sfinților” (1682-1686). După slujba Acatistului Sfântului Ierarh Dosoftei, oficiată de cinci preoți, pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1 și președinte al Asociației „Frăția Ortodoxă Română” – filiala Iași, a amintit faptul că, după 1990, la Casa Dosoftei din Iași au fost organizate evenimente deosebite dedicate Sfântului Ierarh Dosoftei. „Sfântul Ierarh Dosoftei strălucește atât în aureola Bisericii noastre, cât și în panteonul culturii române. El a avut două coordonate în viața și în activitatea sa, și anume apărarea Ortodoxiei în fața calvinismului și a romano-catolicismului și traducerea în limba română a cărților de cult”, a spus pr. protopop Constantin Andrei.

Prof. univ. dr. Elvira Sorohan de la Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” din Iași a apreciat faptul că Biserica „evocă personalități ale culturii noastre vechi într-o vreme în care nu mai suntem dispuși să recunoaștem că în istoria culturii noastre au trăit personalități care au marcat prin opera lor momente de importanță fundamentală”, după care a susținut conferința „Dosoftei, un traducător original al Psaltirii”. „Sfântul Ierarh Dosoftei este important pentru istoria Bisericii, pentru istoria limbii române și pentru istoria literaturii române întrucât este versificatorul Psaltirii. El a fost primul în lumea ortodoxă care a versificat Psaltirea. Îmbrăcând haina Psalmistului, Sfântul Dosoftei rămâne fidel atitudinilor fundamentale care alternează în originanul biblic între imn ardent de recunoaștere și laudă a lui Dumnezeu și implorarea de a-l scoate din primejdie pe cel care se roagă. Aceste două tonalități sunt foarte distincte în compunerea psalmilor regelui David. Sfântul Dosoftei a respectat originalul, reușind un transfer de trăire lirică, pentru că gândul lui se fixa mai ales pe ceea ce era istoria românilor. De aici, reușita Sfântului Dosoftei de a adapta la psihologia și realitățile sufletului românesc Psaltirea Regelui David”, a remarcat prof. univ. dr. Elvira Sorohan, care a amintit faptul că în acest an se aniversează 385 de ani de la nașterea Sfântului Dosoftei, 316 ani de la moartea sa și 336 de ani de la tipărirea „Psaltirii în versuri” a Sfântului Dosoftei. La final, elevii Școlii „Dimitrie Sturdza” din Iași au oferit un program artistic.

Comentarii Facebook


Știri recente