Sfântul Dosoftei cinstit la Iași

Biserica cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, „Sfântul Dosoftei” și „Sfânta Lucia”, din cartierul ieșean I. C. Brătianu, și-a serbat joi, 13 decembrie 2012, hramul.

Miercuri seara a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia. Deși vremea a fost neprielnică, enoriașii parohiei, dar și numeroși ieșeni au urcat prin nămeți până la biserica aflată în sărbătoare. Slujba de seară a fost slujită în demisolul lăcașului de închinăciune de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, de pr. Mihai Mărgineanu, de la parohia Toma Cozma din Iași, și de pr. paroh Aurel Mărgineanu, după cum aflam de pe site-ul doxologia.ro. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul psaltic al Bisericii Toma Cozma din Iași, dirijat de Sergiu Panaite. Arhimandritul Dosoftei Șcheul a adresat la finalul slujbei un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Dosoftei. „Sfântul Ierarh Dosoftei a fost cel care a luptat dintotdeauna pentru ca în Biserica noastră să se poată sluji în limba română. El a fost primul care a reușit traducerea cărților de slujbă din limba slavonă în limba română. Sfântul Dosoftei știa să vorbească multe limbi, iar Dumnezeu l-a ajutat să fie atât de folositor pentru poporul nostru. Sfântul Dosoftei a fost un apărător al Ortodoxiei, al limbii române și al tuturor rânduielilor Bisericii. Pentru toate câte le-a făcut, Biserica noastră l-a canonizat în anul 2005”, a spus arhim. Dosoftei Șcheul, care a abordat apoi tema catehetică „Curățenia și fecioria, condiții pentru dobândirea vieții veșnice”. Părintele paroh Aurel Mărgineanu a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezența la slujba hramului. „Am avut marea bucurie ca în seara aceasta (n.r. miercuri seara) să-l avem în mijlocul nostru pe părintele Dosoftei Șcheul. Pentru prima dată, la hramul bisericii noastre este reprezentată Sfânta Mitropolie”, a afirmat pr. paroh Aurel Mărgineanu. Corul mixt al parohiei I. C. Brătianu – Bucium a susținut la final un repertoriu de colinde. După ce au primit litie, credincioșii au participat la o agapă frățească. Ieri-dimineață, programul liturgic a continuat cu Utrenia, Acatistul Sfântului Dosoftei și Sfânta Liturghie.

Parohia I. C. Brătianu – Bucium a fost înființată în urmă cu șase ani. În prezent, biserica parohială se află în stadiul de construcție, anul viitor urmând să fie demarate lucrările la acoperiș.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…