Sfântul Cuvios Pahomie de la Gledin este cinstit mâine în Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește mâine, 14 aprilie, pe Sfântul Cuvios Pahomie de la Gledin. Născut în anul 1674, în satul Gledin din ținutul Bistriței ardelene, a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, la vârsta de 20 de ani, acolo unde mai târziu va ajunge egumen.

Mai multe detalii despre viața sfântului a oferit părintele academician Mircea Păcurariu: „Dornic de o viață monahală cât mai aleasă, dornic să cunoască rânduielile monahale ale Sfântului Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, a plecat de la Mănăstirea Neamț la Kiev și apoi la Rostov unde a rămas timp de aproape doi ani și de unde a adus o serie de cărți și manuscrise slavone necesare obștei monahale din Mănăstirea Neamț. S-a retras apoi într-o sihăstrie în apropierea Mănăstirii Neamț unde a fost cunoscut de câțiva boieri care l-au recomandat domnitorului de atunci și astfel datorită vieții sale alese și a cunoștințelor sale a fost ales episcop al Romanului, hirotonit în 80 ianuarie 1707”, informează Radio TRINITAS.

În scaunul de Episcop al Romanului, Sfântul Cuvios Pahomie a păstorit numai până în anul 1713, după care s-a retras la sihăstria sa de lângă Mănăstirea Neamț, numită, mai târziu, Pocrov.

Comentarii Facebook


Știri recente