Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul ocrotește de trei ani parohia Munteni-Copou din Iași

Creștinii ortodocși l-au sărbătorit ieri, 21 ianuarie 2010, pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. Cu acest prilej, parohia Munteni-Copou din Protopopiatul Iași 1 și-a cinstit ocrotitorul, informează cotidianul Ziarul Lumina. Miercuri seara a avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia, iar la final preoții și credincioșii parohiei au participat la o agapă creștină.

Singura parohie din țara noastră ocrotită de Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul și-a serbat ieri hramul.

Din luna decembrie a anului 2006, comunitatea parohială din Munteni-Copou participă la slujbele din duminici și sărbători la Paraclisul „Sf. Împ. Constantin și Elena” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași. De trei ani, oamenii înalță rugăciuni către Dumnezeu și cer ca Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru a avea un lăcaș de rugăciune.

Programul liturgic a început în ajunul sărbătorii cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, alături de un sobor de șase preoți. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Basileus” al Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare”, dirijat de prof. Mihai Ursache.

„Parohia noastră are misiunea să facă accesibile învățăturile Sfântului Maxim”

La finalul slujbei, protos. Hrisostom Rădășanu, consilier în Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre modelul de viață și trăire al Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul. „Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a avut curaj și dreptate. Instinctiv, noi ne alăturăm în societate de cei care au dreptate, pentru că dreptatea este de partea lor. Sfântul Maxim avea o legătură cu Adevărul, Care este Hristos. Dacă nu avem adevăr, nu avem de unde oferi adevăr. Dacă nu avem dreptate, nu putem oferi dreptate. La fel, dacă nu suntem învățați, nu avem de unde oferi învățătură. Dacă nu aduni, nu ai de unde să oferi. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul, prin toată viața sa, a adunat. A fost un om cu foarte multe relații, pe care le-a folosit în favoarea Bisericii lui Hristos. A fost un om cu foarte multă învățătură, pe care a folosit-o în lucrarea Bisericii lui Hristos. A fost un om cu viață sfântă, iar această viețuire sfântă a lui a silit și pe alții să devină sfinți”, a spus protos. Hrisostom.

A urmat cuvântul pr. paroh Dragoș Bahrim, care a mulțumit preoților, credincioșilor și seminariștilor pentru prezență, exprimându-și bucuria de a sluji în Capela Seminarului, de hramul parohiei. „Suntem la început de drum pentru formarea unei comunități parohiale. Parohia noastră are misiunea să facă accesibile învățăturile Sfântului Maxim Mărturisitorul credincioșilor, pentru a începe să trăiască în comuniune parohială. Ceea ce încercăm noi să realizăm în parohie nu putem face fără ajutorul lui Dumnezeu și al sfinților care ne ocrotesc. La fiecare hram ne aducem aminte că ei se implică activ în viața parohiei noastre și ne ajută la fiecare pas”, a mărturisit pr. paroh Dragoș Bahrim, care a mai amintit și de dezbaterea intitulată „Atelierul de biserici”, de la începutul lunii ianuarie a acestui an, în care s-a discutat despre propunerea de proiect a viitorului așezământ parohial ce se va construi în Munteni-Copou.

Comentarii Facebook


Știri recente