Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă

Sfântul Cuvios Ioan a trăit între anii 578-649, fiind originar din Palestina. La vârsta de 16 ani avea o pregătire solidă în știința acelei epoci. S-a călugărit în mănăstirea de pe Muntele Sinai, unde a viețuit 19 ani sub îndrumarea duhovnicească a Cuviosului Martierie. După moartea acestuia, s-a retras în sihăstrie timp de 40 de ani, îndeletnicindu-se cu rugăciunea. A fost vreme îndelungată egumen al mănăstirii din Muntele Sinai și a scris lucrarea duhovnicească „Scara”.

Pregătirea sa remarcabilă în științele vremii i-a adus numele de Scolasticul, iar viețuirea în Muntele Sinai, numele de Sinaitul. Este cunoscut mai ales sub numele de Scărarul, datorită lucrării sale „Scara dumnezeiescului urcuș”, pe care a scris-o la sfârșitul vieții sale, în timp ce era egumen în Sinai. „Scara” este scrisă la rugămintea egumenului Ioan al Mănăstirii Rait, aflată la 60 de mile de Mănăstirea Sinai. Cartea este alcătuită din 30 de „Trepte” (capitole) și se află și în volumul IX al Filocaliei românești.

Sfântul Ioan Scărarul este sărbătorit în fiecare an în ziua de 30 septembrie, dar și în Duminica a patra din Postul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente