Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu sărbătorit astăzi în Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 30 august, pe Sfântul Cuvios Ioan de la Râșca și Secu. Sfântul Cuvios Ioan s-a născut în ținutul Putnei (județul Vrancea de astăzi) în familia răzeșilor Gheorghe și Anastasia, rudă cu Sfântul Varlaam, viitorul Mitropolit al Moldovei.

Sfântul Cuvios Ioan a intrat în monahism la Mănăstirea Râșca, a fost ales apoi egumen la Mănăstirea cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cetatea Neamț (înființată în 1641 de domnul Vasile Lupu), până în 1665, și apoi, între 1666-1667, a fost egumen la Secu. A păstorit ca Episcop la Huși (1667-1674) și la Roman (1674-1685), fiind un colaborator apropiat al Sfântului Mitropolit Dosoftei al Moldovei, care-l numea, în lucrarea „Viața și petrecerea svinților”, „arhiepiscopul cel sfânt și minunat”. Ca Episcop de Roman, a pus, împreună cu vornicul Moțoc din Odobești, temeliile Mănăstirii Mera, din părțile Vrancei (terminată de Constantin Vodă Cantemir) și a rectitorit Mănăstirea Vărzărești.

S-a mutat la cele veșnice în anul 1685, fiind înmormântat lângă Biserica de la Mănăstirea Secu, în partea de nord. Chipul său a fost pictat în frescele Paraclisului de la Mănăstirea Râșca, Biserica Schitului Vovidenia și Biserica Schitului Agapia Veche. Acesta a fost canonizat în ședința Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008, cu zi de prăznuire la 30 august.

Comentarii Facebook


Știri recente