Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul sărbătorit la Mănăstirea Bistrița Olteană

În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, un mare apărător al Ortodoxiei, astăzi, 20 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de ierarhi și peste 50 de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bistrița Olteană, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Grigorie Decapolitul, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Din soborul de ierarhi au făcut parte, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 19 noiembrie, iar astăzi a continuat cu Acatistul „Sfântului Grigorie Decapolitul” și cu Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Părinte Irineu, a prezentat viața, activitatea și slujirea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, îndemnând pe credincioșii prezenți să-i urmeze exemplul.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către corala maicilor „Sfântul Grigorie Decapolitul” a chinoviei vâlcene.

La sărbătoare au mai fost prezenți stareți și starețe de la mănăstiri din Eparhie și din țară și sute de pelerini din parohiile vâlcene și din țară.

Sfântul Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie s-a născut în jurul anului 780, în Isauria – Asia Mică, și a copilărit în cetatea Irinopolis. După terminarea studiilor Sfântul s-a călugărit, ostenindu-se pentru apărarea Ortodoxiei și cinstirea sfintelor icoane în Constantinopol, în Asia Mică, la Roma și în Macedonia. Și-a petrecut ultimii ani din viață în Mănăstirea „Sfântul Mina”, aproape de Tesalonic, învrednicindu-se de harul preoției. Renumit în tot Bizanțul pentru curăția vieții sale, Sfântul Grigorie Decapolitul trece la Domnul la 20 noiembrie, în anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol.

În anul 1453, moaștele Sfântului Grigorie sunt duse în părțile Dunării, ajungând în mâinile unui dregător turc. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaște, banul Țării Românești, Barbu Craiovescu, le cumpără și le duce la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, ctitoria sa, unde se află și astăzi.

Din cauza deselor atacuri și incursiuni ale ungurilor asupra Țării Românești, călugării din Mănăstirea Bistrița Olteană au săpat în secolul al XVI-lea o grotă ascunsă în stâncă, la un kilometru de mănăstire, unde ascundeau moaștele Sfântului Grigorie în vremuri de primejdie. Cu timpul, în această peșteră s-a făcut un mic paraclis pictat, de o rară frumusețe, numit „Paraclisul Sfântului Grigorie”.

Racla de argint, în care se păstrează cinstitele moaște, datează din anul 1656, fiind lucrată de meșteri din cetatea Brașovului. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Decapolitul se află și la Biserica „Hagiu” din Capitală, care își va serba ocrotitorul în această sâmbătă. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.

Comentarii Facebook


Știri recente