Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este sărbătorit mâine în Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește, mâine, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Cunoscut traducător de scrieri patristice din Dacia Pontică el este considerat al doilea mare teolog daco-roman după Sfântul Ioan Casian.

Informații despre viața sfântului aflăm de la părintele Alexandru Moțoc, inspector general bisericesc: „Monahul dobrogean Dionisie Exiguul, Smeritul sau Cel Mic cum îl numesc studiile romano-centrice de Patrologie, s-a născut în Sciția Minor în Dobrogea anilor 465 d. Hr. Informații despre sine ne oferă date chiar Dionisie Exiguul când scrie într-o epistolă Preafericitului Stăpân Părinte Episcop Petru, cum îl numește, care potrivit cercetătorilor ar fi fost cel cu care și-a început viața monahală în Dobrogea noastră și de sub oblăduirea căruia a plecat atunci când a fost solicitat la Roma. Este foarte clar faptul că a fost chemat de Papa Vilasie la Roma și știm cu certitudine că în iarna dintre 496 și 497 a ajuns la Roma și a fost primit și așezat în Mănăstirea Sfânta Anastasia și a primit însărcinări legate de organizarea cancelariei pontificale și de întreținere a arhivei. Lucrul acesta l-a făcut cu maximă competență astfel încât ajunge să fie considerat un nou fondator al arhivelor pontificale păstrând mărturia credinței ortodoxe a și fost alături de călugării sciți pe care i-a primit la Roma și pe care i-a sprijinit întotdeauna în ceea ce a însemnat la vremea respectivă disputa privitoare la pătimirea Mântuitorului Hristos, dispută care nu l-a făcut să rătăcească de la mărturia sfinților părinți”, informează Radio TRINITAS.

În mod deosebit trebuie subliniat că Sfântul Cuvios Dionisie este cel care a fixat „cronologia erei creștine”. În acest demers, el a luat pentru prima dată ca punct de plecare, pentru numărarea anilor, Nașterea Mântuitorului.

Cronologia întocmită de el a fost adoptată încă din secolul al VII-lea în Italia, din secolul al VIII-lea în Anglia, apoi, cu timpul, în toate țările lumii.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinților în anul 2008. Proclamarea solemnă a canonizării sale a avut loc la 26 octombrie, același an, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala Patriarhală, cu prilejul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Comentarii Facebook


Știri recente