Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește, mâine, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Cunoscut traducător de scrieri patristice din Dacia Pontică el este considerat al doilea mare teolog daco-roman după Sfântul Ioan Casian.
Informații despre viața sfântului aflăm de la părintele Alexandru Moțoc, inspector general bisericesc: „Monahul dobrogean Dionisie Exiguul, Smeritul sau Cel Mic cum îl numesc studiile romano-centrice de Patrologie, s-a născut în Sciția Minor în Dobrogea anilor 465 d. Hr. Informații despre sine ne oferă date chiar Dionisie Exiguul când scrie într-o epistolă Preafericitului Stăpân Părinte Episcop Petru, cum îl numește, care potrivit cercetătorilor ar fi fost cel cu care și-a început viața monahală în Dobrogea noastră și de sub oblăduirea căruia a plecat atunci când a fost solicitat la Roma. Este foarte clar faptul că a fost chemat de Papa Vilasie la Roma și știm cu certitudine că în iarna dintre 496 și 497 a ajuns la Roma și a fost primit și așezat în Mănăstirea Sfânta Anastasia și a primit însărcinări legate de organizarea cancelariei pontificale și de întreținere a arhivei. Lucrul acesta l-a făcut cu maximă competență astfel încât ajunge să fie considerat un nou fondator al arhivelor pontificale păstrând mărturia credinței ortodoxe a și fost alături de călugării sciți pe care i-a primit la Roma și pe care i-a sprijinit întotdeauna în ceea ce a însemnat la vremea respectivă disputa privitoare la pătimirea Mântuitorului Hristos, dispută care nu l-a făcut să rătăcească de la mărturia sfinților părinți”, informează Radio TRINITAS.
În mod deosebit trebuie subliniat că Sfântul Cuvios Dionisie este cel care a fixat „cronologia erei creștine”. În acest demers, el a luat pentru prima dată ca punct de plecare, pentru numărarea anilor, Nașterea Mântuitorului.
Cronologia întocmită de el a fost adoptată încă din secolul al VII-lea în Italia, din secolul al VIII-lea în Anglia, apoi, cu timpul, în toate țările lumii.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinților în anul 2008. Proclamarea solemnă a canonizării sale a avut loc la 26 octombrie, același an, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala Patriarhală, cu prilejul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.