Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul sărbătorit la Reședința Patriarhală

Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit ieri, 18 decembrie, pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Cu acest prilej, cel de-al II-lea Paraclis din Reședința patriarhală și-a sărbătorit hramul, informează TRINITAS TV. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal. În cadrul slujbei, Preafericirea Sa l-a hirotonit întru diacon pe consilierul patriarhal Ioan Dragomir.

În cuvântul de învățătură, Patriarhul României a vorbit despre viața Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, înțeleptul duhovnic pe care îl cerceta, pentru a primi sfat bun, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei.

„Vedem că Sfântul Daniel Sihastru ajută pe Sfântul Ștefan cel Mare înainte de a fi domnitor, îl sfătuiește în timpul domniei să construiască Mănăstirea Putna și îl sfătuiește să construiască apoi, după ce a transformat înfrângerea în biruință, Biserica Mănăstirii Voroneț. Sfântul Ștefan cel Mare a avut deci un duhovnic luminat, rugător care l-a ajutat nu numai cu sfaturile sale înțelepte, ci și cu rugăciunea sa. A Avut o deosebită prețuire față de el și, așa cum ne spune cronicarul, când Ștefan cel Mare a venit să se spovedească la duhovnicul său Daniil Sihastru el se afla în rugăciune, își făcea pravila de rugăciune și i-a spus să mai aștepte afară la ușa chiliei lui Ștefan cel Mare până ce va istovi ruga, adică până ce va termina pravila de rugăciune. Aceasta arată și o apropiere foarte mare între duhovnic și voievod și smerenia lui Ștefan cel Mare ca fiu duhovnicesc”, a spus Preafericirea Sa.

Sfântul Cuvios Daniil a fost unul dintre cei mai cunoscuți isihaști pe care i-a zămislit pământul țării noastre.

„Daniel Sihastru, așa cum îi spune și numele, este Daniil Isihastul, rugător necontenit, un om care a refuzat să devină egumen, stareț la mănăstiri mai mari pentru a se dedica rugăciunii și în multe nevoințe, în post și rugăciune a ajuns să cunoască voia lui Dumnezeu privind viața oamenilor, viitorul lor și viitorul țării”, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cuviosul Daniil era cinstit încă din timpul vieții pentru sfințenia sa și pentru rigoarea cu care păstra nestinsă flacăra Credinței Ortodoxe, a mai subliniat Întâistătătorul Bisericii ortodoxe Române.

„Poporul l-a considerat sfânt încă din timpul vieții sale, fiind un văzător cu duhul, un rugător și un vindecător, un făcător de minuni din timpul vieții și de aceea în 1545 când s-a terminat pictura Bisericii de la Voroneț de către Grigore Roșca, Mitropolitul Moldovei a fost pictat chipul lui Daniil Sihastru cu aureolă. Deci, era considerat sfânt. Nu cunoaștem un act formal de trecere a lui în rândul sfinților de către un sinod de episcopi, dar a fost canonizat prin conștiința Bisericii, popor și cler”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mormântul Cuviosului Daniil Sihastrul se află în biserica Mănăstirii Voroneț, cunoscutul așezământ monastic unde și-a petrecut ultimii ani din viață.

Comentarii Facebook


Știri recente