Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău, apărător al dreptei credințe

La Mănăstirea Tazlău, din județul Neamț, a avut loc ieri, 9 septembrie a.c., proclamarea locală a canonizării Sfântului Chiriac de la Tazlău. Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi. „La Mănăstirea Tazlău din județul Neamț, prin darul oferit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a avut loc vizita Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, împreună cu membri ai Sfântului Sinod, pentru proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuviosului Părintelui nostru Chiriac de la Tazlău, cu data de prăznuire – 9 septembrie. Originar din imediata apropiere a comunei Tazlău, din satul Mesteacăn, Sfântul Cuvios Chiriac a viețuit în Mănăstirea Tazlău în veacului al XVII-lea, între 1600-1660. Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău este înmormântat în pridvorul Mănăstirii Tazlău, în partea de apus a mănăstirii. Este un moment de bucurie pentru obștea Mănăstirii Tazlău, pentru că, în afară de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, ctitorul mănăstirii noastre, care a fost canonizat în anul 1992, iată, anul acesta, un alt moment de bucurie cu această nouă canonizare”, a declarat starețul Mănăstirii Tazlău, protosighelul Iosif Chiriac.

La finalul Sfintei Liturghii, Peasfințitul Ioachim Băcăuanul a vorbit despre contextul canonizării celor nouă sfinți nemțeni, printre care și Cuviosul Chiriac de la Tazlău. Ceremonia de proclamare a canonizării Sf. Chiriac de la Tazlău a avut loc după Sfânta Liturghie, în prezența sutelor de credincioși prezenți. Peasfințitul Ioachim Băcăuanul a citit Tomosul Sinodal, iar arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a citit Sinaxarului Sfântului Chiriac de la Tazlău. După cum a subliniat Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, „Sfântul Chiriac de la Tazlău, nevoindu-se prin acești munți, n-a avut o altă dorință în viața lui, o altă cale pe care a bătătorit-o, un alt drum pe care l-a parcurs, decât să dobândească darurile Duhului Sfânt și, prin ele, să-L cunoască pe Dumnezeu. Spune viața Sfântului Chiriac că, din familie, copil fiind, tindea să-L urmeze pe Hristos și a făcut aceasta plecând de acasă, îndreptându-se spre această mănăstire. Simțea că aici este Hristos, că fără de El nu poate să facă nimic bun, frumos și adevărat”.

Cuviosul Chiriac de la Tazlău a intrat din fragedă tinerețe în obștea Mănăstirii Tazlău, unde a deprins viața monahicească, apoi a primit călugăria. După puțină vreme, a fost hirotonit, fără voia lui, diacon și preot, devenind un iscusit povățuitor de suflete. S-a retras în pustnicie într-o peșteră pe un munte din apropierea mănăstirii, numit Măgura Tazlăului. Dobândind darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor și al izgonirii demonilor, a fost căutat de mulțimile de călugări și credincioși, dornici să se împărtășească din sfințenia vieții sale. În acea perioadă de intensă propagandă calvină venită din Transilvania, el a fost un adevărat apărător și mărturisitor al dreptei credințe, păstrând aprinsă flacăra Ortodoxiei în tot ținutul Neamțului.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 210/ 10 septembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente