Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul – Vâlcea și Sfântul Ierarh Amfilohie de Iconiu, apărătorul cinstirii Sfintei Treimi

Cuviosul Antonie s-a născut într-un sat din județul Vâlcea. A fost tuns călugăr la Iezerul – Vâlcea, un schit retras, primind numele Antonie. Prin anul 1690 s-a retras în Muntele Iezerul, unde a construit un paraclis, timp de trei ani, lângă o mică peșteră, informează „Ziarul Lumina”. Pentru viața sa curată, cuviosul a primit de la Dumnezeu darul mai-înainte-vederii și al vindecării. În scurt timp, numele lui a ajuns vestit chiar și dincolo de Carpați, în Transilvania. După 28 ani de aspră nevoință, Cuviosul Antonie a răposat, înainte de anul 1714, și a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul, împreună cu obștea mănăstirii, lângă ușa paraclisului săpat de el. Se păstrează chilia cuviosului, cunoscută sub numele de „Peștera Sfântului Antonie”, dar și micul paraclis săpat în piatră.

Sfântul Ierarh Amfilohie de Iconiu a fost un străjer și priveghetor al dogmelor vieții veșnice, adică al teologiei Sfintei Treimi și a Întrupării din Fecioară a Fiului lui Dumnezeu. Iar măreția infinită a Treimii și veșnicia Fiului lui Dumnezeu le-a propovăduit împotriva robilor rațiunii, arienii, cei care mutilau învățătura dumnezeiască la hotarele minții lor limitate. Și, îndrăznind, a intrat la împărat salutându-l și cinstindu-l ca pe un stăpânitor, iar pe fiul acestuia salutându-l în batjocură. Și mâniindu-se împăratul Teodosie, sfântul i-a arătat că și Tatăl Cel veșnic se mâhnește și se mânie atunci când Fiul Lui Cel Preaiubit este batjocorit de doctrina arienilor. Și prin aceasta a arătat logica și firescul dumnezeiesc al iubirii care nu înjosește, ci înalță.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Grigorie, episcopul Bisericii din Acraganta; a Sfântului Cuvios Sisinie Mărturisitorul; a Sfântului Ishirion, episcopul, și a Sfântului Elen, episcopul Tarsului.

Mâine, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Clement, episcopul Romei.

Comentarii Facebook


Știri recente