Sfântul Ciprian cinstit la Biserica Zlătari

Peste o mie de credincioși bucureșteni au participat marți, 2 octombrie 2012, la hramul Bisericii Sfântul Ciprian sau Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, după cum ne informează Radio TRINITAS, Preasfinția Sa a evocat viața și convertirea Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian – sărbătorit astăzi de Biserica noastră: „Un sfânt care a trăit în ținutul Antiohiei și care mai înainte de a îmbrățișa credința creștină a fost filozof și chiar vrăjitor. În Antiohia un tânăr pe nume Aglaid a cărui inimă s-a rănit de frumusețea unei fecioare pe nume Justina, a alergat la Ciprian și l-a rugat ca prin meșteșugirile diavolești să întoarcă inima fecioarei Justina către el. În trei rânduri Ciprian a trimis diavoli ca inima acestei fecioare să răspundă patimii acelui tânăr Aglaid, numai că Justina fecioara petrecea în rugăciune și în postiri, iar diavolii trimiși asupra ei nu au avut puterea să o întoarcă de la credința și virtutea ei. Văzând aceasta, Ciprian a cugetat la viața sa, la tot ceea ce făcuse și și-a dat seama de adevărul Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos, de puterea credinței în Dumnezeu Cel în Treime slăvit și a lepădat toată purtarea sa păgână, toate meșteșugirile diavolești și a îmbrățișat credința creștină. Atât de mare a fost râvna sa pentru credința în Domnul nostru Iisus Hristos, dar și pentru propovăduirea Evangheliei Sale încât după o vreme, după ce a primit Sfântul Botez, el a fost ales păstor de suflete, adică episcop”.

„Din viața Sfântului Ciprian și a acestei Sfinte fecioare Iustina reținem adevărul cuvântului Evangheliei că diavolul nu are putere asupra omului atunci când omul se într-armează cu aceste două arme puternice, rugăciunea și postul. Atunci când suntem supărați de lucrarea celui viclean trebuie să facem uz de aceste două arme. Trebuie să căutăm rugăciunea împletită cu postul ca Dumnezeu să alunge și să nu lase puterea celui rău ca să aibă efect asupra noastră”, a mai spus Preasfinția Sa după cum informează TRINITAS TV.

Lăcașul de cult a fost neîncăpător pentru credincioșii veniți încă de dimineață pentru a participa la Sfânta Liturghie și pentru a se închina la mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, aflată în această biserică de aproape 200 de ani.

Ctitorie a Spătarului Mihail Cantacuzino, Biserica Zlătari din Capitală a fost construită în anul 1705. Afectat de cutremure, lăcașul de cult a suferit de-a lungul timpului ample lucrări de restaurare și renovare.

Comentarii Facebook


Știri recente