Sfântul Ciprian cinstit la Biserica „Zlătari” de pe Calea Victoriei

Numeroși credincioși din București și din împrejurimi au venit astăzi, 2 octombrie 2011, să-i cinstească în ziua prăznuirii lor pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și pe Fecioara Iustina, la Biserica „Zlătari” din București – paraclis patriarhal.

În ajunul sărbătorii, racla cu cinstita mână a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, Episcopul Antiohiei Pisidiei, a fost așezată afară, în partea de sud a bisericii.

În ziua hramului, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult, iar la final Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a XIX-a după Rusalii, în care se face referire la iubirea vrăjmașilor.

Preasfințitul Părinte a reliefat virtuțile și viața exemplară a sfinților Mucenici Ciprian și Iustina: „Trebuie să luăm aminte de la acești sfinți: credincioșia, răbdarea, smerenia și, mai ales, curajul de a mărturisi fără rușine pe Mântuitorul Iisus Hristos. Să luați aminte la modelul de viață sfântă pe care au dus-o și să le urmăm exemplul în ceea ce privește tăria credinței și curajul mărturisirii lui Hristos, mai ales în vremurile pe care le trăim, când oamenii sunt împresurați de tot felul de ispite și lucruri subtile din partea vrăjmașului, prin care omul e îndemnat să se îndepărteze de biserică și de Dumnezeu. Dacă vom rămâne în corabia bisericii celei mântuitoare, în Biserica strămoșească, întru care ne-am născut și am crescut, cu puterea crucii vom putea birui toate aceste forțe ale întunericului și duhurile cele necurate”.

„Vă mulțumim pentru vizita și binecuvântarea Preasfinției Voastre în această zi de mare sărbătoare pentru Biserica Zlătari, pentru noi, toți, care cinstim cu evlavie și cu multă bucurie pe Sfinții Mucenici Ciprian și Iustina, ocrotitorii duhovnicești ai lăcașului de cult”, a spus părintele paroh Nicolae Dascălu.

O broșură cu viața, acatistul și rugăciunile Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina – o broșură normativă, deoarece au circulat broșuri cu date istorice greșite – a fost publicată de parohie și pusă la dispoziția credincioșilor.

Ctitorie a Spătarului Mihail Cantacuzino, Biserica Zlătari din Capitală a fost construită în anul 1705. Afectat de cutremure, lăcașul de cult a a suferit de-a lungul timpului ample lucrări de restaurare și renovare.

Comentarii Facebook


Știri recente