Sfântul Calinic la Râmnic, în Eparhia în care a păstorit

După 162 de ani de la întronizarea în scaunul de Episcop al Râmnicului Noul Severin, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a întors acasă. Moaștele Sfântului însoțite de delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, au sosit în după-amiaza zilei de 30 aprilie 2012, în Arhiepiscopia Râmnicului, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Racla cu Sfintele Moaște a fost întâmpinată în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, în jurul orelor 18,00, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, însoțit de un numeros sobor de preoți, diaconi, monahi și monahii. Alături de alesul sobor la acest eveniment au mai luat parte autorități locale, personalități ale vieții culturale, elevi seminariști și sute de credincioși din oraș și din împrejurimi.

După primirea oficială Sfintele Moaște au fost purtate în Procesiune pe străzile orașului până la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, unde au fost primite de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și după o slujbă de Te Deum au fost așezate la loc de cinste, spre închinare, într-un baldachin așezat în fața Catedralei Arhiepiscopale.

Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de bun venit delegației ce însoțește racla cu Moaștele Sfântului Ierarh Calinic: „Am așteptat cu emoție sfântă această mângâiere duhovnicească a Sfântului Ierarh Calinic în eparhia pe care a îndrumat-o spre cunoașterea și iubirea lui Dumnezeu, prin activitatea ctitoricească, prin rânduielile pe care le-a așezat sfintelor noastre mănăstiri, prin sfânta purtare de grijă față de slujitorii sfintelor altare, pentru pregătirea cărora a reorganizat învățământul teologic, a reînființat tipografia, oferindu-le ajutor în slujire și misiune, prin cărți de cult și de zidire duhovnicească. Sfântul Ierarh Calinic rămâne în conștiința Bisericii prin sfințenia vieții sale, prin multele sale fapte de milostenie, prin bunătatea și blândețea sa, prin rugăciunile sale tămăduitoare de boli trupești, prin viața ascetică trăită în rugăciune neîncetată, post și priveghere, fiind învrednicit de către Preamilostivul Dumnezeu cu darul facerii de minuni și al vindecării de boli. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru că a binecuvântat pelerinajul cu racla moaștelor Sfântului Ierarh Calinic, mulțumim Înaltpreasfinției Voastre, pentru inițiativa de mângâiere a fiilor duhovnicești din Mitropolia Olteniei, prin aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic, dar și ierarhilor, preoților, monahilor, monahiilor și credincioșilor participanți la aceste momente duhovnicești”.

La Centrul Eparhial s-a desfășurat un ritual liturgic special închinat Sfântului: Rânduiala Privegherii, Vecernia cu Litie, Utrenia și Acatistul Sf. Ierarh Calinic, iar de la orele 24.00, un sobor de preoți și diaconi au slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală. La slujba Privegherii au participat mai mulți părinți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu. Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Răspunsurile la strană au fost date de corurile reunite ale maicilor de la Mănăstirile Dintr-un Lemn, Bistrița și Hurezi.

În ziua de marți, 1 mai 2012, mii de credincioși din Arhiepiscopia Râmnicului au venit să se închine la moaștele Sfântului Ierarh Calinic, aflate la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

Începând cu orele 9:30 un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada din fața Catedralei. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, de la orele 8:00, au fost săvârșite Acatistul Sfântului Calinic și slujba Aghezmei mici.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, i-a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Gherasim o icoană cu chipurile Sfântului Ierarh Calinic și Sfântului Irodion de la Lainici.

„Dorința de a avea moaștele Sfântului Ierarh Calinic la Râmnicu Vâlcea și în întreaga Oltenie a fost o preocupare încă de când am ajuns păstor al Mitropoliei Olteniei. Ne-am gândit întotdeauna ca Sfântul Calinic să poată să fie îmbrățișat și sărutat de toți cei credincioși și cu toții să primim în chip nevăzut mângâierea Duhului Sfânt prin binecuvântarea Sfântului Ierarh Calinic”, a spus cu această ocazie Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu pentru prezența în Arhiepiscopia Râmnicului și pentru aducerea aici a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic: „Este adevărat că Sfântul Calinic a iubit locul acesta foarte mult. De aceea, și noi smeriții slujitori ai acestei Catedrale nu uităm niciodată osteneala, sărăcia în care era orașul când s-a făcut această biserică și iată, acum, este bogată, este mărită, pentru că acum Catedrala noastră este întreaga suflare de aici”.

„Mulțime multă de credincioși a venit la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea pentru a cinsti pe Sfântul Calinic, cel care a păstorit aici vreme de 18 ani. A lucrat cu multă dragoste, cu multă înțelepciune, atât pentru credincioși, cât și pentru cler, monahi și monahii, ca eparhia aceasta să se dezvolte din toate punctele de vedere, spiritual, dar și material”, a declarat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, i-a dăruit ierarhului de la Râmnic, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Calinic, pentru Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea.

„La chemarea pe care ați făcut-o și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o nouă călătorie misionară face Sfântul Ierarh Calinic în aceste zile în întreaga Oltenie. De aceea, vă rog să îmi îngăduiți ca în numele Părintelui Patriarh Daniel să dăruiesc Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Calinic pentru catedrala pe care acesta a ctitorit-o”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei arhiepiscopale. La sărbătoare au fost prezente autorități locale și de Stat, personalități ale vieții culturale vâlcene, preoți, monahi și monahii, elevi seminariști și numeroși credincioși.

La final, a fost oficiată și Taina Sfântului Maslu.

În după-amiaza zilei de marți, 1 mai 2012, de la orele 16:00, în Cartierul Ostroveni a avut loc slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, după care, delegația cu Moaștele Sfântului Calinic a plecat spre Mănăstirea Frăsinei.

Comentarii Facebook


Știri recente