Sfântul Calinic de la Cernica, sărbătorit în Duminica Floriilor

Anul acesta, prăznuirea Sfântului Calinic de la Cernica cade în Sfânta și Marea Zi Miercuri (11 aprilie) în Săptămâna Patimilor și, conform rânduielilor liturgice și Tipicului Mare al Sfântului Sava cel Sfințit, prăznuirea se mută în Duminica Intrării Domnului în Ierusalim sau a Floriilor (8 aprilie). ‘Săptămâna Patimilor are o rânduială aspră, cu rânduieli specifice și slujbe speciale, iar acolo unde este hram, ca de exemplu la Mănăstirea Cernica de lângă București, este dezlegare la vin și untdelemn, lucru nepotrivit pentru rânduiala mai aspră a Săptămânii Patimilor.

Astfel s-a hotărât ca slujba Sfântului Calinic de la Cernica să fie cântată împreună cu slujba de duminică, a Intrării Domnului în Ierusalim’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Anul acesta, la slujba de Florii și de prăznuirea Sfântului Calinic, la Mănăstirea Cernica, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.

Moaștele Sfântului Calinic de la Cernica vor fi scoase în procesiune din biserica mănăstirii și vor fi așezate afară, spre închinare pentru pelerini. ‘Sfântul Calinic a fost un om postitor, rugător, blând, smerit, nevoitor, grăitor de bine și față de cei buni și față de cei răi, neiubitor de arginți, ascultător, primitor de străini și ajutător al celor din nevoi, mare ctitor și tămăduitor de boli.

Sfântul Calinic a fost unul din cei mai mari episcopi pe care i-a avut Biserica Ortodoxă Română, de aceea Sfântul Sinod l-a canonizat în anul 1955. În ziua trecerii lui în lumina Preasfintei Treimi, mii de credincioși își îndreaptă pașii spre mănăstirea unde a fost stareț și unde a redevenit după păstorirea ca episcop, adormind la Domnul în 11 aprilie 1868’, a spus părintele Timotei Aioanei.

Comentarii Facebook


Știri recente