Sfântul Atanasie Patelarie, sărbătorit la Galați

Cinstirea Sfântului Atanasie al III-lea, patriarhul Constantinopolului, la trei ani de la ceremonia înscrierii sale în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, săvârșită la Catedrala arhiepiscopală din Galați, la data de 3 mai 2009, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă și în acest an un moment de mare bucurie duhovnicească, informează Ziarul Lumina.

Manifestările pastoral-misionare organizate cu acest prilej au debutat aseară cu Vecernia Mare cu Litie și Acatistul Sfântului Atanasie Patelarie, în toate bisericile din municipiu, începând cu ora 17:00. Întors din pelerinajul cu sfintele moaște de la cele două biserici gălățene, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit la Catedrala arhiepiscopală slujba de Priveghere.

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, întreg municipiul Galați a îmbrăcat ieri haina de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Catedrala arhiepiscopală din Galați, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în prezența mulțimii rugătoare a credincioșilor din municipiu și nu numai.

Numeroși slujitori ai altarelor din toate cele opt protoierii ale arhiepiscopiei, după oficierea Sfintei Liturghii la parohiile lor, au pornit, împreună cu credincioșii, în pelerinaj către Catedrala arhiepiscopală pentru a se închina moaștelor Sfântului Ierarh prăznuit ieri.

În cuvântul de învățătură adresat ‘credincioșilor pelerini pe calea sfinților’, Înalt Preasfinția Sa l-a arătat pe Sfântul Atanasie ca ‘pelerin al Ortodoxiei de la Constantinopol și Tesalonic în Moldova de Jos, la Galați, în timpul lui Vasile Lupu, apoi în părțile slave, la Moscova și Poltava Ucrainei, unde și acum, după mai bine de 350 de ani, întreg, pe tron ne povățuiește prin sfintele sale moaște, iar de trei ani, prin înscrierea sa în calendarul Bisericii Ortodoxe Române păstorește și poporul dreptmăritor de la Dunărea de Jos și nu numai. A ales Sfântul Atanasie să fie pelerin la cele trei centre din Galați: mănăstirea sa, ‘Sfântul Ierarh Nicolae’, unde ar fi vrut să se odihnească, parohia sa mai nouă ‘Sfântul Atanasie Patelarie’ și catedrala unde a fost proclamat cu cinstire în întreaga Românie. Acestea toate ne arată că sfinții sunt pelerini între Dumnezeu și noi, iar noi, mergând pe urmele sfinților pelerini pe pământul nostru, ne unim unii cu alții, căci și Sfântul Atanasie este apostolul unității creștinilor greci, români și slavi’.

La sărbătoare au participat un număr mare de copii și elevi, tineri și bătrâni din municipiu, înveșmântați în tradiționalul și viul port popular. La finalul Sfintei Liturghii s-a organizat o agapă frățească pentru toți cei prezenți, mai cu seamă pentru copii.

Sfântul ce unește credincioșii ortodocși greci, români și slavi

Sfântul Atanasie reprezintă o icoană vie a sfințeniei, care unește în duh de rugăciune și comuniune pe credincioșii ortodocși greci, români și slavi, care îl cinstesc ca pe un părinte mărturisitor și trăitor al dreptei credințe. Racla ce conține părticele din sfintele moaște ale Sfântului Atanasie Patelarie, aflată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost oferită spre închinare credincioșilor de la Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Atanasie al III-lea’ și de la Biserica ‘Sfântul Atanasie al III-lea a Constantinopolului’. Sfântul Atanasie a locuit și a slujit vreme de 12 ani la Mănăstirea ‘Sfântul Nicolae’ din orașul Galați, în vremea domnitorului Vasile Lupu și a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei. Momentul trecerii în calendar a Sfântului Atanasie, patriarhul Constantinopolului, din data de 1-3 mai 2009, a fost însoțit de săvârșirea slujbei de resfințire a Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ din Galați, aflată pe fundația fostei mănăstiri în care a locuit Sfântul Atanasie, precum și de sfințirea bisericii din lemn, închinată acestui sfânt, din municipiul Galați.

Hramul Bisericii tulcene ‘Sfântul Atanasie’

Tot ieri a fost prăznuit și hramul Bisericii istorice ‘Sfântul Atanasie’ din Niculițel, Episcopia Tulcii. Astfel, Preasfințitul Episcop Visarion, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Biserica istorică ‘Sfântul Atanasie’ se remarcă între monumentele istorice tulcene datorită unor particularități unice: lăcașul de cult, datat la sfârșitul secolului al XIII-lea, a fost construit în incinta unei curți feudale a unui conducător local, lucru dedus din numărul redus de înhumări, ca urmare a apanajului familiei ctitorului, precum și a intrării în lăcașul de cult, plasată pe partea nordică, care face legătura cu reședința feudală. De asemenea, în biserică încă se mai păstrează fragmente din pictura originală. După mai mulți ani de lucrări de restaurare, în Biserica ‘Sfântul Atanasie’, programul liturgic a reînceput în 2001.

Comentarii Facebook


Știri recente