Sfântul Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului, este cinstit de astăzi și în Biserica Ortodoxă Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat astăzi, 3 mai, la Galați, cinstirea Sfântului Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului, în Biserica Ortodoxă Română. Sfântului Atanasie Patelarie este înscris în calendarele ortodoxe grecești și slave, cu ziua de pomenire 2 mai. De astăzi, el va fi cinstit și de creștinii ortodocși români, tot în cea de-a doua zi a lunii mai. Tomosul de proclamare a fost citit de Preasfințitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal.

În finalul ceremoniei de proclamare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat un cuvânt, în care și-a arătat recunoștința pentru darul făcut de Dumnezeu astăzi, când în Catedrala episcopală din Galați, în mijlocul celor prezenți, s-au aflat Sfântul Ierarh Grigorie Palama și Sfântul Ierarh Atanasie Patelarie. „Este o binecuvântare deosebită a lui Dumnezeu, ca să ne adune în jurul sfinților și sfinții să fie rugători pentru noi”, a subliniat Preafericirea Sa.

Sfântul Atanasie Patelarie, cretan de origine, a fost Patriarh al Constantinopolului în secolul al XVII-lea. Din cauza neînțelegerilor cu reprezentanții turcilor, a fost nevoit să meargă să ceară sprijin la țarul Rusiei. În drum spre Rusia, Sfântul Ierarh Atanasie s-a stabilit la Galați, între anii 1642 și 1653, interval în care a slujit la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Galați. Sfântului Atanasie Patelarie a murit în Ucraina, iar trupul său sfințit se păstrează intact la Catedrala din Harkov.

Sursa: Radio TRINITAS

Comentarii Facebook


Știri recente