Sfântul Atanasie Patelarie cinstit la Dunărea de Jos

În fiecare an, la 2 mai, Arhiepiscopia Dunării de Jos îl cinstește în mod deosebit pe Sfântul Atanasie Patelarie, Patriarh al Constantinopolului și arhipăstor, vreme de 12 ani, în secolul al XVII-lea, al creștinilor ortodocși din această parte a țării.

În această seară, în toate bisericile gălățene au fost oficiate Vecernia, Litia și Acatistul Sfântului Atanasie, iar la cele două biserici din municipiu care îl au ocrotitor, credincioșii s-au putut închina și la moaștele Sfântului, aduse de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. Cinstitele odoare au fost duse apoi la Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos.

„Sfântul Atanasie este pelerinul Ortodoxiei de la Constantinopol și Tesalonic în Moldova de Jos, la Galați, în timpul lui Vasile Lupu, apoi în părțile slave, în Moscova și Poltava Ucrainei, unde și acum, după 350 de ani, întreg, pe tron, ne povățuiește prin sfintele sale moaște. De trei ani, în calendarul Bisericii Ortodoxe Române și în evlavia poporului de la Dunărea de Jos și nu numai, prin pelerinaj la cele trei centre din Galați ne arată că sfinții sunt pelerini între Dumnezeu și noi, iar noi mergând pe urmele Sfinților pelerini pe pâmântul nostru, ne unim unii cu alții, căci Sfântul Atanasie este apostolul unității creștinilor greci, români și slavi”, a declarat pentru TRINITAS TV Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

În ziua de prăznuire a Sfântului Atanasie al III-lea, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, timp în care credincioșii se vor putea închina la Sfintele moaște așezate într-un baldachin amenajat pe esplanada lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…