Sfântul Atanasie Patelarie, cinstit cu mare bucurie la Galați

Biserica Ortodoxă de pretutindeni a făcut duminică, 2 mai, pomenirea Sfântului Atanasie al III-lea, Patriarh al Constantinopolului, păstor al credincioșilor de la Dunărea de Jos la jumătatea secolului al XVII-lea, adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, ale cărui sfinte moaște se păstrează întregi, așezate pe un tron arhieresc, în Catedrala mitropolitană din Harkov. În cetatea Galațiului au avut loc anul acesta, într-o atmosferă de înălțătoare bucurie sufletească, în perioada 1-2 mai, mai multe manifestări religioase.

După manifestările liturgice și misionare dedicate proclamării cinstirii și introducerii în cultul Bisericii noastre a Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, desfășurate anul trecut, act sacru ce a constituit o confirmare a evlaviei și cinstirii pe care slujitorii și credincioșii de la Dunărea de Jos le au astăzi față de cel ce a păstorit aceste meleaguri în urmă cu peste 350 de ani, anul acesta au avut loc, de asemenea, mai multe manifestări liturgice dedicate acestui sfânt.

Programul manifestărilor a debutat încă din seara zilei de 1 mai, prin slujba de priveghere săvârșită la Catedrala arhiepiscopală de către IPS Părinte Arhiepiscop Casian și oaspetele său, Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul românilor ortodocși din Australia și Noua Zeelandă. Credincioșii prezenți au putut să se închine la icoana Sfântului Atanasie și la fragmentul din sfintele sale moaște păstrat în catedrala din Galați.

Pelerinaj la moaștele Sfântului Atanasie, așezate pe esplanada catedralei

Duminică, în ziua de prăznuire a Sfântului, la Catedrala Dunării de jos, într-o atmosferă de intensă și înălțătoare bucurie sufletească, Sfânta Liturghie a fost prezidată de chiriarhul locului, înconjurat de preoți și diaconi din administrația eparhială, în prezența a câteva mii de credincioși sosiți la Galați, împreună cu păstorii lor, din cele opt protopopiate ale eparhiei pentru a se închina la racla cu moaște ale Sfântului Atanasie, așezată pe esplanada catedralei, informează „Ziarul Lumina”.

În aceeași zi, biserica din municipiul Galați care are ca ocrotitor pe Sf. Ierarh Atanasie și-a serbat hramul. Preoții și credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie săvârșită în această biserică au avut bucuria de a fi binecuvântați și de a primi cuvântul de învățătură al PS Mihail, ierarhul Episcopiei Ortodoxe Române din Australia și Noua Zeelandă.

Cel de-al doilea sfânt lăcaș aflat sub ocrotirea Ierarhului pe care l-am pomenit duminică este biserica situată pe locul fostei mănăstiri gălățene ‘Sf. Nicolae’, acolo unde Sf. Atanasie a fost găzduit, prin generozitatea domnitorului Vasile Lupu și bunăvoința Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei, între anii 1642 și 1653.

Pe parcursul întregii zile a continuat pelerinajul credincioșilor la racla cu părticele din moaștele Sf. Atanasie Patelarie de la catedrala din Galați.

Punte de legătură între popoarele și Bisericile de sorginte greacă, slavonă și română

Personalitate proeminentă a vieții bisericești ortodoxe în secolul al XVII-lea, mitropolit al Tesalonicului și patriarh ecumenic, în două rânduri, pentru scurte perioade de timp, într-o vreme de mari încercări pentru credința creștină, cinstit ca sfânt în Creta – locul nașterii sale – și Ucraina – locul adormirii sale -, Sfântul Atanasie al III-lea al Constantinopolului a fost mai puțin cunoscut, până de curând, în România. Vreme de mai bine de un deceniu, el a locuit, însă, la Galați, la Mănăstirea Sf. Nicolae, realizând, atât în timpul vieții, cât mai ales după mutarea sa la cele veșnice, o adevărată punte de legătură între popoarele și Bisericile de sorginte greacă, slavonă și română.

Așezarea unei plăci comemorative la Biserica ‘Sf. Nicolae’, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarh Ecumenic de Constantinopol, și Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, în octombrie 2000, aducerea de la Harkov a unui fragment din moaștele Sfântului Atanasie, în anul 2004, construirea unei biserici în municipiul Galați cu hramul Sfântului Atanasie, precum și organizarea de pelerinaje, procesiuni și manifestări creștine închinate sfântului au pregătit, în timp, demersurile Eparhiei Dunării de Jos pentru înscrierea Sfântului Atanasie și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Luând act de argumentele cinstirii sfântului și pe pământ românesc, de slujba, acatistul și icoana acestuia, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa de lucru din 6 martie 2008, ca Sfântul Atanasie să fie cinstit și în patria sa adoptivă de la gurile Dunării, cu zi de prăznuire la 2 mai. Proclamarea cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului a avut loc duminică, 2 mai 2009, la Catedrala episcopală a Dunării de Jos, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a altor ierarhi ai Sfântului Sinod. Evenimentul a fost precedat de alte momente cu mare încărcătură spirituală pentru credincioșii Dunării de Jos. După săvârșirea Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de proclamare a cinstirii Sfântului Atanasie, prin citirea Tomosului sinodal, arătarea icoanei și intonarea Troparului sfântului.

Comentarii Facebook


Știri recente