Sfântul Arhidiacon Ștefan sărbătorit în biserica parohiei Drugănescu din Episcopia Giurgiului

Astăzi, 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica Parohiei Drugănescu, Protopopiatul Bolintin, informează episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învățătură rostit numeroșilor credincioși prezenți, Chiriarhul a vorbit despre viața pilduitoare a primului diacon și primului martir creștin. Prăznuirea lui în aceste zile, a arătat Preasfinția Sa, nu este întâmplătoare, ci, dimpotrivă, este în strânsă legătură cu slăvitul praznic al Nașterii Domnului, căci dacă Hristos, Cel devenit Om prin naștere, aduce în lume învățătura cea nouă despre iubire și iertare, Sfântul Ștefan este cel care o aplică pentru prima dată în istorie, prin jertfa propriei sale vieți. Pilda Sfântului Ștefan în vederea realizării idealului creștin al iubirii și al iertării este edificatoare pentru noi toți, pentru că la el nu era vorba despre o iubire care se revarsă doar asupra celor din familie sau la cei de o simțire, cum recomanda Legea cea veche, ci de o iubire față de toți oamenii, o iubire universală, care s-a extins și asupra vrăjmașilor săi, a încheiat Preasfințitul Părinte Ambrozie. Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată, Chiriarhul nostru a acordat distincția de iconom stavrofor părintelui Daniel Preoteasa, parohul bisericii din localitatea Drugănescu. De asemenea, tot astăzi, Preacucernicia Sa a fost numit în funcția de inspector în cadrul Sectorului Patrimoniu al eparhiei. La finalul Sfintei Liturghii un grup de colindători de la Școala Generală din Stoenești au susținut un recital de colinde.

Credincioșii prezenți au primit din partea ierarhului Pastorala prilejuită de sărbătoarea nașterii Domnului.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Ambrozie împreună cu părinți consilieri de la Centrul eparhial au efectuat o vizită la conacul Drugănescu. Aici, va funcționa sediul Protoieriei Bolintin, un Centru Cultural și un muzeu etnografic al Episcopiei Giurgiului.

Construit în anul 1701, Conacul Drugănescu din Florești-Stoenești, jud. Giurgiu, reprezintă un exemplu de arhitectură brâncovenească cu loggie și foișor.

Comentarii Facebook


Știri recente