Sfântul Arhidiacon Ștefan – primul martir creștin

Pe 27 decembrie Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir creștin. Sfântul Ștefan a fost întâiul diacon al Bisericii din Ierusalim.

„A fost ucenic al marelui învățat Gamaliel și coleg cu Saul viitorul Apostol al Neamurilor – Sf. Pavel. A crescut în Legea Vechiului Testament, dar îndată după venirea Mântuitorului Hristos și propovăduirea apostolilor a înțeles că legea Vechiului Testament s-a desăvârșit în persoana divino umană a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, a fost ales de Sfinții Apostoli ca cel dintâi dintre diaconi; diaconii fiind aleși de Sfinții Apostoli ca să-i ajute în misiunea lor, pentru ca să aibă un rol însemnat la agapele frățești, dar și pentru catehizarea celor care se apropiau de sfânta luminare”, a mărturisit Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Carasebeșului.

Pentru că a propovăduit cuvântul Mântuitorului Sfântul Ștefan a fost prins de farisei, judecat și ucis cu pietre.

„Farisieii și cărturarii nu au vrut să înțeleagă că Ștefan este ales de Dumnezeu, este ucenicul lui Hristos și este cel care propovăduiește Legea cea adevărată, Lege Harului, Legea Iubirii Noul Legământ. De aceea, așa cum l-au condamnat pe Mântuitorul Hristos, și pe ucenicul lui Hristos, Ștefan, l-au condamnat la moarte, l-au dus în afara zidurilor cetății și l-au ucis cu pietre”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

Cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos este un model de jertfă creștină pentru fiecare dintre noi.

„Este un exemplu de răbdare, de consecvență, de credință, de smerenie și de dragoste. Este până astăzi, Sfântul Arhidiacon și Mucenic Ștefan, un exemplu pentru tineri, pentru toți cei care doresc să-L înțeleagă pe Mântuitorul Iisus Hristos și să-L propovăduiască nu numai cu cuvintele, nu numai cu predica, ci mai ales cu viața, pentru că Arhidiaconul Ștefan a avut o viață curată, din toate punctele de vedere, de aceea a fost și ales să conducă ceata primilor diaconi”, a mai spus Preasfinția Sa pentru TRINITAS TV.

Comentarii Facebook


Știri recente