Sfântul Arhid. Ștefan cinstit la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din București

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi, 27 decembrie 2011, pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, Întâiul Mucenic. În această zi de sărbătoare, la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou din București, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal.

Astfel, el a dat dovadă de cea mai înaltă formă de iubire față de oameni, asemenea Mântuitorului Hristos a spus Preasfințitul Părinte Ciprian în cuvântul său de învățătură, făcând referire la Sfântul Ștefan.

„Sfântul Arhidiacon Ștefan se ruga în genunchi lui Dumnezeu Tatăl și Mântuitorului Hristos ca să-i ierte pe lapidatorii săi, să nu le socotească Dumnezeu păcatul uciderii; fiind pentru noi cea mai concludentă dovadă de iubire așa cum Hristos a propovăduit iubirea, și cum ne-a poruncit și nouă să o facem, să fie o iubire jertfelnică. În Hristos toți suntem una și numai întrucât avem iubire față de semenii noștri, indiferent cine ar fi aceștia dovedim, confirmăm, identitatea noastră de creștini, de ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos, însemnați cu numele Său”, a spus Preasfinția Sa.

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost unul dintre cei șapte diaconi aleși de Sfinții Apostoli pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Datorită harului și înțelepciunii de care se învrednicise și a semnelor și minunilor cu care își însoțea propovăduirea, a stârnit ura iudeilor. Ei l-au adus la judecată în fața Sinedriului, sub acuzația că hulește Legea și pe Moise, fapt pentru care a fost ucis cu pietre. Sub lovituri cumplite, el s-a rugat pentru iertarea călăilor săi.

În țara noastră, numele Sfântului Arhidiacon Ștefan este purtat de peste 4 sute de mii de români.

Comentarii Facebook


Știri recente