Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna sărbătoriți la Sibiu și Oradea

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prăznuită în mod deosebit la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Clerul și credincioșii Catedralei episcopale din Oradea au sărbătorit, pentru întâia oară, cel de-al doilea hram, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, după așezarea sa ca ocrotitor, pe 11 martie 2012, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Pentru a doua oară, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prăznuit împreună cu Sfântul Apostol Andrei, cu multă evlavie de credincioșii ardeleni, prin slujba Privegherii dinaintea praznicului, dar și printr-o procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh prin centrul istoric al Sibiului.

În ziua hramului, sute de credincioși au poposit preț de câteva ore la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde s-au închinat moaștelor primului mitropolit al Ardealului și ocrotitor al lăcașului de cult, s-au rugat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Din soborul de ierarhi, condus de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, au făcut parte Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Ioan, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Varna și Velikopreslavsk – Bulgaria, și Preasfințitul Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În soborul de preoți s-au aflat profesori de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, stareți și protopopi din Arhiepiscopia Sibiului, precum și slujitori ai sfintelor altare de la bisericile din oraș și din împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul facultății sibiene, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, iar credincioșii s-au închinat moaștelor Sfântului Andrei Șaguna. Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a subliniat mesajul textelor biblice lecturate la slujba religioasă. „Sfințenia este atributul de seamă al lui Dumnezeu, este energia dumnezeiască ce se împărtășește din Ființa divină. Se dă lumii, pentru ca lumea viață să aibă. Dumnezeu Se dăruiește nouă, pentru că noi trebuie să fim așa cum este el, pentru că lumea trebuie să fie sfințită și să aibă strălucirea Slavei dumnezeiești. Dar nu doar sfințenia ne-o dă Dumnezeu, ci El Se dăruiește nouă în întregime. De aceea, noi Îl numim Sfânt și vrea ca în noi să locuiască”, a spus IPS Mitropolit Irineu.

„Bucuria cinstirii aleșilor lui Dumnezeu”

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților și tuturor credincioșilor participanți la marea sărbătoare de la Sibiu. „Dumnezeu ne-a oferit astăzi vreme frumoasă pentru a umple biserica și pentru a ne umple inimile de această bucurie a cinstirii aleșilor lui Dumnezeu, sfinți care sunt rugători pentru noi, dar în același timp modele de urmat”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Mitropolitul Ardealului i-a oferit IPS Mitropolit Irineu o icoană a Sfântului Andrei Șaguna, ca semn de prețuire. PS Ioan al Mitropoliei de Varna și Velikopreslavsk – Bulgaria a primit din partea IPS Laurențiu distincția „Crucea Șaguniană” pentru clerici și o icoană a Sfântului Andrei Șaguna. PS Episcop Ioan a mulțumit ierarhului de la Sibiu pentru invitație și pentru ocazia oferită de a se închina moaștelor Sfântului Ierarh și de a participa la o asemenea sărbătoare din Ardeal. Ierarhul a transmis mesajul IPS Kiril, Mitropolitul de Varna și Velikopreslavsk, iar ceilalți ierarhi au primit la rândul lor icoane ale ocrotitorului catedralei din Sibiu și al tuturor ardelenilor. A urmat ceremonia prin care s-a oferit Ordinul „Sfântului Ierarh Andrei Șaguna” președintelui Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectului Ovidiu Sitterli, generalului Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din oraș, și omului de afaceri Ilie Carabulea.

Hramul catedralei din Oradea

La Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea a fost sărbătorit, pentru întâia oară, cel de-al doilea hram al noii Catedrale episcopale. Sărbătoarea a început din ajun, cu slujba Privegherii în Paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul noii Catedrale episcopale.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârșită de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Paraclisul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie”. În cadrul slujbei, teologul Sorin Nistor a fost hirotonit diacon la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Iteu, Protopopiatul Marghita. În cuvântul de învățătură rostit, chiriarhul Oradiei a evidențiat lucrarea de apostolat săvârșită de Sfântul Apostol Andrei pe pământul țării noastre, precum și personalitatea și activitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ierarhul providențial pentru Biserica Ortodoxă Română din Ardeal. „Cei doi sfinți pe care îi prăznuim sunt pentru noi, românii, în special, modele de viețuire, prin curajul, dârzenia și dragostea cu care au propovăduit Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, până la moarte pe crucea în formă de X, în cazul Sfântului Apostol Andrei, sau prin mărturisirea neobosită și lupta neîncetată în călăuzirea poporului dreptmăritor din spațiul transilvan, dacă ne referim la Sfântul Ierarh Andrei Șaguna”, a spus PS Sofronie.

Credincioșii, veniți în număr mare, s-au închinat și au sărutat racla în care se află o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, primită în dar de PS Sofronie, pentru noua Catedrală episcopală, din partea IPS Mitropolit Laurențiu, în Duminica Ortodoxiei din acest an. Cu ocazia sărbătorii au fost finalizate lucrările de placare cu marmură roșie și piatră de Podeni a fațadei catedralei, astfel încât schelele au fost demontate. Lucrările de placare continuă, în ritm susținut, în părțile laterale ale sfântului lăcaș, în paralel cu cele de montare a jgheaburilor și a burlanelor pentru apa pluvială.

Comentarii Facebook


Știri recente