Sfântul Apostol Andrei sărbătorit la Stockholm

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord și-a sărbătorit astăzi, 30 noiembrie 2012, ocrotitorul, pe Sfântul Apostol Andrei. La biserica de zid de lângă Centrul eparhial din Stockholm, Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din cadrul eparhiei, a slujit în ajunul sărbătorii Taina Sfântului Maslu și Privegherea. Dimineață s-au săvârșit slujba Ceasurilor, Acatistele Sfântului Apostol Andrei și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și Sfânta Liturghie.

Cu acest prilej, au fost scoase spre închinare părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei și ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, aflate în patrimoniul sacru al Paraclisului Episcopal. La slujbă au fost prezenți credincioși de toate vârstele, mulți dintre ei îmbrăcați în portul tradițional românesc.

Preasfințitul Episcop Macarie a declarat: „Deja s-a format o tradiție a sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei și la Stockholm, precum în țară unde cinstirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României a luat amploare, în special prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a rânduit aducerea moaștelor Sfântului Andrei de două ori pe pământul României, în anul 1996 și în anul 2011, culminând prin a fi legiferată pomenirea Sfântului Andrei ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Și la Stockholm, pe an ce trece, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ca Ocrotitor al eparhiei noastre, se statornicește în a aduna pe românii dreptmăritori împreună cu preoții lor în jurul arhiereului. Sunt patru ani de când, an de an, prin nămeți, Sfântul Apostol Andrei cu fiecare sărbătoare ne aduce o nouă bucurie. Numai în anul trecut Sfântul Andrei a binevoit ca o parte din moaștele sale să ajungă și să rămână în Paraclisul Centrului Eparhial având prilejul de a-l cinsti și de a ne sfinți zilnic. Tot anul trecut Sfântul Andrei ne-a susținut în demersul nostru de a dobândi un imobil pentru Centrul eparhial. Anul acesta credem că tot prin mijlocirea Sfântului Apostol Andrei, fragmente din moaștele Apostolului Transilvaniei, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, ne-au fost dăruite de Mitropolitul Ardealului. Credința noastră este că Sfântul Apostol Andrei o să ne ajute în continuare în apostolatul nostru în această lume postmodernă care are tot mai mult nevoie de a auzi Cuvântul lui Dumnezeu și de a i se împărtăși și o altfel de viață decât cea materialistă. La Stockholm ninge abundent și ca fulgii de zăpadă s-au adunat credincioșii noștri la biserica de piatră de lângă Centrul eparhial, spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, Ocrotitorul eparhiei noastre, Ocrotitorul fiecărui arhiereu și preot care face apostolat, cât și ocrotitorul fiecăruia dintre credincioșii care-l ascultă”.

După slujbă, a fost lansat al patrulea număr al revistei „Candela Nordului”, publicația oficială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Comentarii Facebook


Știri recente