Sfântul Apostol Andrei prăznuit la Galați

Luni, 30 noiembrie 2009, gălățenii și-au sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Apostol Andrei. În toate bisericile s-au înălțat rugăciuni de mulțumire și de invocare a ajutorului Sfântului Andrei, care în urmă cu 17 ani, la inițiativa ÎPS Părinte Casian și prin hotărârea Consiliului Local, a fost chemat ca patron spiritual al municipiului Galați, informează Episcopia Dunării de Jos.

La Catedrala arhiepiscopală, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de un sobor de arhierei alcătuit din ÎPS Părinte Daniil – Mitropolit de Cesareea Atenei (Grecia), ÎPS Părinte Petru – Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, ÎPS Părinte Casian – Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Corneliu – Episcopul Hușilor, PS Părinte Vincențiu – Episcopul Sloboziei și Călărașilor și PS Părinte Visarion – Episcopul Tulcii, alături de care s-au rugat slujitori invitați din țară, din administrația eparhială, protoierei, precum și numeroși credincioși veniți din cele două județe ale eparhiei, Galați și Brăila.

Pe tot parcursul slujbei, într-o atmosferă de autentică sărbătoare și bucurie, pelerinii la raclele cu sfintele moaște ale Sf. Ap. Andrei, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Nicolae și ale Sf. Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, așezate pe baldachinul din fața Catedralei arhiepiscopale, s-au închinat și s-au rugat pentru folos și ajutor duhovnicesc.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Visarion al Tulcii a dat citire mesajului transmis de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia sărbătorii de la Galați și în cadrul căruia a fost subliniat că „și în acest an, al comemorării Sfinților capadocieni, al împlinirii a 650 de ani de existență a Mitropoliei Țării Românești și al înălțării Eparhiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie, bogăția programului (…) și evenimentele desfășurate sunt expresii binecuvântate ale unei vieți bisericești foarte active și diversificate, menită să încălzească prin sfânta lumină a credinței și a faptelor bune, sufletele credincioșilor din eparhie”. Totodată, ÎPS Mitropolit Daniil de Cesareea Atenei a transmis, în numele ierarhilor, slujitorilor și credincioșilor din Biserica Ortodoxă a Greciei, binecuvântarea și prețuirea Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscop al Atenei și al întregii Grecii, oferind ÎPS Părinte Casian o icoană a Sfântului Apostol Andrei. La rândul său, chiriarhul locului a rostit un cuvânt în care a mulțumit pentru părinteasca dragoste și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor oaspeți pentru prezența la sărbătoarea de suflet a orașului Galați, autorităților și reprezentanților instituțiilor locale care s-au implicat și au sprijinit organizarea acestor sărbători, precum și slujitorilor și miilor de creștini pelerini care au venit cu dragoste și au venerat cu evlavie sfintele moaște, începând încă din seara zilei de vineri, 27 noiembrie a.c..

Evenimentul liturgic și duhovnicesc desfășurat la Catedrala Dunării de Jos s-a încheiat prin ceremonia de premiere a celor mai buni dintre elevii participanți la concursul „Sfinții – prietenii lui Dumnezeu și îndrumătorii tinerilor” desfășurat în toate școlile și liceele gălățene.

Tot în această zi, în parohiile orașului Galați, după săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a organizat, cu sprijinul Consiliului Local – Galați și implicarea membrilor consiliilor și comitetelor parohiale, acțiunea cu caracter filantropic „În căutarea celor triști și singuri” având ca scop ajutorarea persoanele aflate în dificultate.

Evenimentul de astăzi încununează seria frumoaselor și numeroaselor manifestări spiritual-liturgice, pastoral-misionare, cultural-educaționale și social-filantropice desfășurate pe tot parcursul lunii noiembrie în parohiile și așezămintele social-filantropice, în școlile teologice, precum și în instituțiile de învățământ și de cultură ale orașului Galați, închinate celui întâi chemat la apostolat și ocrotitor al creștinilor de la Dunăre, dar și al întregului neam românesc: Sfântul Apostol Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…