Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României

Cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, românii ortodocși vor avea prilejul să se închine la Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, care va fi adus, din Grecia, de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

După Cincizecime, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia mai întâi în Asia Mică, iar apoi la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră, cunoscut pe atunci sub numele de Scythia Minor. El și-a continuat propovăduirea în orașul grec Patras, acolo unde a și suferit moarte martirică, fiind răstignit pe o cruce în formă de X.

„Sfintele sale moaște au fost așezate de către creștinii evlavioși în biserica zidită în orașul Patras și au rămas acolo până la anul 357 când împăratul Constanțiu al doilea, cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare a trimis în Patras pe călugărul Artemie, canonizat mai târziu ca Sfântul Artemie, să le transfere la Constantinopol. Prin urmare, la anul 357 sfintele moaște cu excepția capului au fost transferate la Constantinopol după care în vremea cruciadelor aveau să ajungă în Occident unde se găsesc și până în ziua de astăzi răspândite în mai multe părți”, a precizat pentru TRINITAS TV Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a rămas la Patras până în anul 1462.

„Toma Paleologul, arhonte de Patras, fratele ultimului împărat bizantin Constantin al XI-lea Dragasis din dinastia Paleologilor a plecat în Occident luând cu sine și cinstitul cap al Sfântului Andrei pe care l-a dăruit papei Pius al doilea. Cinstitul cap a rămas în Italia până la anul 1964 când, în urma unor demersuri stăruitoare din partea mitropoliei de Patras, sprijinite bineînțeles și de Patriarhia Ecumenică, a fost posibilă întoarcerea cinstitului cap al Sfântului Andrei în orașul martiriului său, în Patras, în data de 26 septembrie 1964. Atunci delegatul Papei Paul al VI-lea le-a adus și le-a încredințat Mitropolitului de Patras din vremea aceea Constantin și așezarea moaștelor în noua catedrală a orașului Patras închinată Sfântului Andrei s-a petrecut cu multe procesiuni”, a mai explicat Preasfinția Sa.

Crucea în formă de X pe care a fost răstignit creștinătorul românilor se află tot la Catedrala din Patras.

Comentarii Facebook


Știri recente