Sfântul Apostol Andrei în România: 24-31 octombrie 2011

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a fost adus la București în dimineața zilei de 24 octombrie. Delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, care a însoțit Sfintele Moaște aduse din Grecia, a fost întâmpinată în Salonul oficial al Aeroportului Internațional „Henri Coandă”.

Cu această ocazie a fost susținută și o conferință de presă.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat o urare de bun venit delegației care însoțește Sfintele Moaște de la Patras, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras. În cuvântul Său, Înaltpreasfinția Sa a arătat că venirea sfintelor moaște este o sărbătoare deosebită, un moment important pentru Biserica Ortodoxă Română.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras a a adresat un cuvânt de mulțumire.

„Vă mulțumim că ați venit aici, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca să întâmpinați Cinstitul Cap izvorâtor de har al Sfântului Apostol Andrei […] Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care ne-a adresat această invitație cu multă dragoste și care ne-a dat această ocazie strălucită de a veni lângă dumneavoastră din Sfânta Mitropolie de Patras, de unde a primit moarte martirică Sfântul Apostol Andrei”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei, pe Dealul Arsenalului

Delegația din Patras, împreună cu delegația Bisericii Ortodoxe Române au adus moaștele Sfântului Apostol Andrei pe șantierul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului. Aici au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi, sute de preoți și credincioși. S-a pornit apoi în procesiune cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei și cu icoana Maicii Domnului – Prodromița de la Muntele Athos, în jurul amplasamentului viitoarei Catedrale patriarhale.

La finalul procesiunii a fost sfințit paraclisul de la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

Biserica, în stil ștefanian, cu hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodromița și Sfântul Ioan Gură de Aur a fost construită în numai trei luni.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în construirea acestui locaș de cult și a oferit mai multe diplome de vrednicie și distincții. De asemenea, Patriarhul României a oferit Ordinul Sfântul Ștefan cel Mare pentru clerici arhimandritului Ciprian Grădinaru precum și pr. Ștefan Ababei, consilier patriarhal.

Calea Sfinților

Credincioși, preoți, diaconi, monahi, monahii dar și ierarhi au parcurs apoi Calea Sfinților. După popasul făcut pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, a avut loc partea a doua a tradiționalei procesiuni din Capitala României. Pelerinii au însoțit în rugăciune Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sfintele moaște ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, până la podiumul special amenajat în curtea Catedralei patriarhale.

Catedrala Mântuirii Neamului – Istoria unui ideal

În Europa Christiana a avut loc, în prezența membrilor Sfântului Sinod lansarea cărții domnului Nicolae Noica, intitulată „Catedrala Mântuirii Neamului – Istoria unui ideal”. La eveniment a participat și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cartea a fost prezentată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. În cadrul lansării au susținut prelegeri mai multe personalități ale vieții culturale românești.

Cartea „Catedrala Mântuirii Neamului – Istoria unui ideal” poate fi achiziționată în curând din pangarele mănăstirilor și bisericilor din Patriarhia Română.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Mii de pelerini au fost prezenți pe Colina Bucuriei, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie.

Slujba a fost oficiată pe podiumul amenajat în apropierea Catedralei patriarhale de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți, diaconi și monahi.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României l-a întâmpinat pe Patriarhul Alexandriei, Preafericitul Părinte Teodor al II-lea. Cu această ocazie a fost oficiată o slujbă de Te Deum.

Patriarhul Alexandriei i-a mulțumit Patriarhului României pentru primirea deosebită și pentru dragostea și purtarea de grijă, în duhul iubirii frățești.

Biserica Alexandriei este una dintre Bisericile ortodoxe autocefale. Arhiepiscopul poartă titlul de Papă, adică „părinte” (în limbile greacă și coptă), și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, succesor al Apostolului Marcu Evanghelistul, care a întemeiat Biserica din Alexandria în secolul I.

Aceasta este una din cele cinci patriarhate antice ale Bisericii, membră a „Pentarhiei”. Ocupă locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.

Un nou sediu al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, au sfințit, în seara zilei de 26 octombrie noul sediu al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei (Arhiepiscopiei Bucureștilor) din strada Miron Cristea nr. 9, în prezența a numeroși ierarhi ai Sfântului Sinod.

Cei doi patriarh au sfințit și noile birouri ale Serviciului economic – financiar al Administrației patriarhale și ale noii redacții a publicațiilor „Lumina”.

Acestea se află în incinta Centrului social – cultural „Sfântul Apostol Andrei”, din Bulevardul Regina Maria, nr. 1.

Cei doi Patriarhi au mai sfințit și noul studio de emisie al Televiziunii Patriarhiei Române. Sediul TRINITAS TV a fost recent renovat și dotat cu aparatură modernă.

Cei care au contribuit la modernizări au primit din partea Patriarhului României Diploma de onoare a Centrului de presă Basilica.

Evenimentul a fost unul deosebit și pentru că televiziunea Patriarhiei Române a împlinit 4 ani de la înființare.

Tot în Palatul Patriarhiei cei doi Întâistătători au sfințit noul sediu al Cancelariei Sfântului Sinod, noul lift, noua bucătărie, cafetăria Misionarul, precum și mai multe săli de la parter.

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou

Capitala României și-a sărbătorit, pe 27 octombrie, ocrotitorul. În ziua de prăznuire a Cuviosului Dimitrie cel Nou, cu prilejul celui de-al doilea hram al Catedralei patriarhale, în apropierea lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi.

Patriarhul Alexandriei le-a vorbit miilor de credincioși prezenți pe Dealul Patriarhiei despre Cuviosul Dimitrie cel Nou din Basarabi.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a oferit, în semn de prețuire pentru participarea la evenimentele prilejuite de hramul Catedralei patriarhale, Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, un set de engolpioane, precum și mai multe icoane.

De asemenea și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit mai multe daruri. La rândul lor, cei doi ierarhi i-au oferit Patriarhului României cadouri.

Pe toată perioada slujbei, credincioși din toată țara s-au închinat la moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou, la cele ale Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena, precum și la Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei.

Mii de pelerini pe Colina Patriarhiei

Patriarhul României, în cuvântul ținut la finalul Sfintei Liturghii închinate ocrotitorului Bucureștilor, i-a binecuvântat pe toți pelerinii, felicitându-i totodată pentru credința și răbdarea de care dau dovadă.

Rândul de pelerini care așteptau să se închine la sfintele moaște a ajuns de câțiva kilometri. Mulți au venit din timpul nopții, alții de la primele ore ale dimineții. Fiecare venise cu povestea lui, necazurile lui, viața și împlinirile lui. Unii au venit să ceară ajutorul sfinților, alții să le mulțumească. Dar toți credeau cu tărie că, odată ajunși la sfintele moaște, toate grijile se vor risipi și lor le vor lua locul bucuria duhovnicească și pacea inimii.

Ca oricăror binefăcători, oamenii simt nevoia să le aducă sfinților care-i ajută, un dar. În fiecare an, pe Dealul Patriarhiei are loc un adevărat concert floral. Pentru că sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou este în octombrie, florile pe care pelerinii le așează lângă racle sunt în notele toamnei.

După ore întregi de stat la rând, în frig, așteptarea ia sfârșit. Cei care trec, pentru câteva clipe, prin fața sfintelor moaște trăiesc emoții greu de transpus în cuvinte.

Finala Concursului „Lăudați pe Domnul!”

Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei a găzduit, în seara zilei de 27 octombrie, etapa națională a Concursului de Muzică Eclezială Corală „Lăudați pe Domnul!”, secțiunea interpretare. Cele 5 coruri câștigătoare ale etapelor pe Mitropolie au interpretat, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras, câte trei melodii.

În urma deliberării, jurul a decis ca premiul I să revină Coralei „Carmina Coziae” a Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea. Corul a reprezentat în competiție Mitropolia Olteniei.

La final, Patriarhul României a felicitat toate corurile participante.

Juriul a mai oferit o diplomă de participare, un premiu special, dar și un premiu pentru cel mai bun dirijor. Tot în această seară, au fost premiați compozitorii clasați pe primele 4 locuri la secțiunea de compoziție a concursului. Tema acestei secțiuni a fost „Stihuri alese la Taina Sfintei Cununii”.

Concursul Național de Muzică Eclezială Corală „Lăudați pe Domnul!”, aflat la cea de-a patra ediție a fost organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Ședință solemnă a Sfântului Sinod

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în ședință solemnă, vineri, 28 octombrie, la Palatul Patriarhiei. Întâlnirea a fost dedicată Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii.

Ședința a fost prezidată de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel. Alături de ierarhii români s-au aflat și Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras, oficialități, clerici și credincioși.

Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României a ajuns la Sibiu în seara zilei de 28 octombrie, însoțit de Patriarhul României, Patriarhul Alexandriei și Mitropolitul de Patras și a fost așezat în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cu ocazia evenimentelor dedicate proclamării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Cu acest prilej, a fost oficiată și o slujbă de Te Deum la care au fost prezenți cei doi Patriarhi, IPS Hrisostom de Patras, delegațiile însoțitoare, precum și ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La acest eveniment au participat numeroși credincioși din Sibiu, dar și din împrejurimi.

Proclamarea canonizării Sf. Ier. Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei

În Catedrala Mitropolitană din Sibiu a avut loc în data de 29 octombrie 2011, în prezența Patriarhului Alexandriei, Patriarhului României, a ierarhilor greci și români, proclamarea canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Ardealului. La eveniment au participat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, în frunte cu domnul Traian Băsescu, Președintele României, reprezentanți ai Guvernului, ai Bisericilor surori, autorități locale, protopopi, preoți, profesori și oameni de cultură, tineri studenți și elevi, dar și mii de credincioși care au dorit să participe.

Sărbătoarea a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de cei doi patriarhi, alături de soborul de ierarhi, preoți și diaconi.

La finalul acesteia a început ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna prin cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a vorbit celor prezenți despre cinstirea sfinților în Biserica Ortodoxă.

În continuare s-a dat citire Tomosului sinodal de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

A urmat cuvântul Patriarhului Alexandriei care a apreciat că „îndată după ce voi încheia acest pelerinaj în România și mă voi întoarce în Africa, voi continua călătoriile mele misionare în 18 țări și voi duce cu mine această bucurie pe care am trăit-o în aceste zile”.

Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea a oferit în dar Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, o sfântă evanghelie și un engolpion cu chipul Maicii Domnului.

La rândul Său Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom a spus: „Ne bucurăm când sute și mii de credincioși români vin în orașul Patras și își pleacă genunchii în fața Sfântului Cap al Sfântului Apostol Andrei cu lacrimi în ochi”.

Mitropolitul de Patras a oferit Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu al Ardealului, ‘în numele clerului și al poporului dreptcredincios din orașul Patras’, un epitrahil și un omofor arhieresc, iar Catedralei Mitropolitane a dăruit o Cruce de binecuvântare.

În cuvântul Său, printre altele, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu și-a exprimat bucuria trăirii acestui moment binecuvântat. Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a dăruit Patriarhului României o Cruce de binecuvântare, o icoană cu chipul Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, trei scrieri în original ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, precum și un album dedicat Catedralei Mitropolitane din Sibiu. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a dăruit Patriarhului Alexandriei o Cruce de binecuvântare și o icoană cu chipul Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, iar Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Hrisostom i-a oferit icoana cu chipul Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, precum și tuturor membrilor din delegație.

La final, Președintele României, dl. Traian Băsescu, a elogiat personalitatea Sf. Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitului Transilvaniei”.

Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României a ajuns în seara zilei de 29 octombrie la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Sfintele moaște au fost însoțite de Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras.

Cu acest prilej, în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, la care au fost prezenți cei doi Patriarhi, Mitropolitul de Patras, delegația alexandrină și cea greacă, precum și ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, la acest eveniment au participat numeroși credincioși din Alba Iulia și din împrejurimi. Slujba a început în jurul orei 19:15 și s-a încheiat în jurul orei 20:00.

La final IPS Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți.

În cuvântul său, IPS Hrisostom, referindu-se la sfintele moaște aduse de la Patras, a arătat că a adus în România cea mai de preț comoară pe care o au clerul și credincioșii din orașul Patras, comoară pe care o prețuiesc și îngerii din ceruri.

Patriarhul Alexandriei, Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, a rememorat bucuria venirii la Alba Iulia acum 17 ani: „Bucuria mea este dublă în această seară întrucât […] în urmă cu 17 ani poposeam în această catedrală, atunci în calitate de Episcop de Cirene, însoțindu-l pe vrednicul de pomenire Patriarh Partenie și pe vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist al României”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat, în cuvântul său, faptul că proclamarea canonizării sfinților este un act solemn care ridică deodată demnitatea unei Biserici locale, dar întărește și comuniunea pan-ortodoxă.

La finalul Slujbei de Te Deum sfintele moaște au fost așezate spre închinare, în incinta Complexului Arhiepiscopal de la Alba Iulia.

Proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei

Ziua de 30 octombrie 2011 va rămâne în istorie pentru credincioșii din Alba Iulia. Atunci a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei.

Cu această ocazie, în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi și de Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al Tronului Cezareii Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

După rostirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca (cap. XVI, vs. 19-31) în care se prezintă pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat învățăturile duhovnicești desprinse din Sfânta Evanghelie.

Numeroase oficialități, printre care Adrian Lemeni, Secretar de stat pentru Culte, Mircea Hava, Primarul Alba Iuliei, Cornel Ștefan Bardan, Prefectul Alba Iuliei, au fost prezente la Alba Iulia, dar și sute de credincioși care au venit să participe la aceste evenimente istorice și să se închine cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei.

În continuare a avut loc ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Mitropolit Simion Ștefan.

Tomosul sinodal a fost citit de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, apoi s-a intonat troparul Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că bucuria prilejuită de proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan este sporită de prezența Cinstitului Cap al Sfântului Apostol Andrei, dar și de prezența Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi.

Adresându-se credincioșilor prezenți la Alba Iulia, Patriarhul Alexandriei, în debutul cuvântului său, a lăudat credința poporului român și a elogiat personalitatea Patriarhului României.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Teodoros al II-lea a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei un dicher și tricher, dar și un engolpion cu icoana Mântuitorului Iisus Hristos.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras a rostit un cuvânt în care și-a exprimat bucuria participării la proclamarea oficială a „canonizării a doi mitropoliți din Transilvania, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna și Sfântul Ierarh Simeon Ștefan”.

După cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom a dăruit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu un epitrahil și un omofor arhieresc, iar pentru Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia a oferit în dar o Cruce de binecuvântare.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a rostit un cuvânt în care a vorbit despre personalitatea Sfântului Ierarh Simeon Ștefan.

La eveniment au participat numeroși reprezentanți ai instituțiilor de stat, autorități locale, preoți, profesori, oameni de cultură, tineri studenți și elevi, dar și mii de credincioși care au dorit să participe la acest moment istoric.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința din 21 iulie 2011, canonizarea Sfântului Ierarh Simeon Ștefan. El va fi prăznuit, în fiecare an, pe 24 aprilie.

Vizită istorică la Mănăstirea Dumbrava

Preafericitul Părinte Teodor al II- lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, împreună cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române au vizitat în data 31 octombrie, Mănăstirea „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din localitatea Dumbrava, județul Alba. De asemenea, la eveniment au fost prezenți Mitropolitul de Patras și alți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Oaspeții au fost întâmpinați de un grup de copii din cadrul Așezământului social al Mănăstirii. Aici a fost inaugurat un nou corp de camere pentru bătrânii și copiii orfani din județ.

Cei doi Întâistătători au binecuvântat apoi Cabinetul stomatologic al Așezământului Mănăstirii Dumbrava, dar și camerele din noua clădire ridicată în incintă. Aceasta va oferi adăpost unor persoane vârstnice.

Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus: „Această legătură între rugăciune și acțiune, între iubirea față de Dumnezeu exprimată în rugăciune și în iubirea față de semeni exprimată în fapte bune a luat o amploare deosebită. Avem peste 500 de așezăminte filantropice în Patriarhia Română, dar mai ales în Arhiepiscopia de Alba Iulia, Înaltpreasfințitul Andrei a dezvoltat în mod intens această cooperare între oamenii Bisericii și autoritățile județene pentru a avea grijă de copii, de bolnavi, de bătrâni și este mare nevoie pentru că avem multă suferință”.

„Preafericirea Voastră vă adresăm, încă o dată, felicitări pentru această lucrare a Bisericii din România. De asemenea, îl felicităm și pe părintele duhovnic de aici, care, cu binecuvântarea chiriarhului, oferă mângâiere duhovnicească și cuvânt bun de întărire atât ostenitorilor, cât și celor care sunt îngrijiți. Mănăstirea fiind înconjurată de multe sate, fără îndoială că poposesc aici și credincioșii din satele învecinate ca să se relaxeze spiritual și să se roage pentru sănătate. Fie ca exemplul acestei mănăstiri să fie luat și de multe alte mănăstiri nu numai din România, ci și din celelalte Biserici Ortodoxe”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Teodor al II-lea.

Așezământul Mănăstirii Dumbrava oferă adăpost unui număr de 80 de copii și vârstnici. Totodată, alte 100 de persoane cu o situație materială precară beneficiază aici, zilnic, de o masă caldă.

Angajații Aeroportului Militar „Luna” s-au închinat, înainte de plecarea delegației oficiale, la Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei.

Patriarhii României și Alexandriei, la Palatul Cotroceni

Preafericirea Sa Theodoros al II-lea, Patriarhul Alexandriei și Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române au fost astăzi, 31 octombrie 2011, în vizită la Palatul Cotroceni unde au fost primiți de Președintele României, Traian Băsescu. Delegația Patriarhiei Alexandriei și a Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Președintele țării, au vizitat Biserica Cotroceni închinată Sfinților Mucenici Serghie și Vah, recent reconstruită, după cum informează „Ziarul Lumina”. Alături de cei doi Patriarhi au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Părinte Georgios, Mitropolit de Accra, Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras și Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, la care s-au adăugat clerici români și greci.

„Este pentru mine o mare onoare să primesc doi Patriarhi și delegația care îi însoțește. Faptul că ați dorit să faceți o vizită Președintelui României este o cinste pentru instituția pe care o reprezint și vă mulțumesc mult”, a spus Președintele României. Preafericitul Patriarh Theodoros al II-lea a mulțumit gazdei române pentru primirea călduroasă și a și-a exprimat, în spiritul relațiilor bune care au existat între Patriarhia Alexandriei și români, gândurile pozitive de colaborare și în vremurile de acum.

„Am ținut neapărat ca înainte să plec, să mă îndrept spre Cairo să vă văd. Patriarhia elenă de la Alexandria există în Egipt de 2.000 de ani, și la faptul că am rezistat atâția ani acolo au contribuit în mare măsură conducătorii României spre care, patriarhii, întotdeauna se îndreptau, și de unde, întotdeauna, primeau ajutor și sprijin, și astfel am reușit să menținem școlile, instituțiile, învățământul ortodox acolo”, a spus PF Theodoros al II-lea. Preafericirea Sa a mai spus că acum susține o acțiune filantropică de ajutoare în 48 de puncte din Africa. „Când mi-ați spus la Sibiu despre dificultățile misionarismului în Africa, mi-l imaginam pe Sfântul Apostol Andrei care a pornit din Dobrogea către toată România”, a răspuns Președintele României.

Daruri reciproce, în numele dragostei frățești

Preafericitul Patriarh Theodoros al II-lea, a oferit din partea Patriarhiei Alexandriei, Președintelui României Ordinul „Sfântului Apostol Marcu”. Președintele țării a fost decorat și de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu medalia „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Preafericitul Daniel a spus că în aceste zile s-au făcut planuri între Biserica Ortodoxă Română și Patriarhia Alexandriei pentru o misiune comună în Africa.

„În primul rând, în plan pastoral, acolo unde sunt comunități de ortodocși români pe care îi ajută Preafericirea Sa Theodoros al II-lea, noi dorim să construim câte o biserică, nu prea mare, dar totuși o biserică românească și de asemenea, dorim să ajutăm, după posibilități, activitatea social-filantropică a Preafericirii Sale în Africa. Situația din Africa seamănă cu cea a Apostolilor de la începutul creștinismului, mii de oameni devin creștini”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Președintele României a mai spus că sprijină inițiativa Patriarhiei Române de a stabili ca data de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie, să fie zi de sărbătoare națională.

„Preafericite Părinte Daniel vreau să vă spun că am luat notă de ce avem de făcut pentru 30 noiembrie. Să sperăm că la anul viitor va fi o realitate. Până la urmă ne-a creștinat Apostolul Andrei și merită să avem o zi de sărbătoare”, a arătat Președintele României. Președintele României a mai spus că statul român are un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română.

„Biserica are un mic sprijin din partea Statului, dar întoarce statului înzecit activități sociale de susținere a celor sărmani”, a mai subliniat Președintele țării.

Cinstitul Cap al Sf. Ap. Andrei a fost dus în Grecia la Patras

Timp de o săptămână, Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei s-a aflat în România, la București, Sibiu și Alba Iulia.

Delegația elenă care a adus sfintele moaște în țara noastră, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras, s-a reîntors în Grecia în cursul serii de luni, 31 octombrie 2011, informează TRINITAS TV.

Înainte de plecarea spre aeroport, moaștele au fost duse în Reședința Patriarhală, de unde au plecat spre Aeroportul Henri Coandă, iar de acolo spre Grecia.

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei s-a aflat în România pentru a doua oară. Ultima oară, moaștele au fost aduse în România, la Iași și Galați, în anul 1996.

Comentarii Facebook


Știri recente