Sfântul Apostol Andrei cinstit la Galați

Arhiepiscopia Dunării de Jos se află în sărbătoare deoarece astăzi, 30 noiembrie 2011, își cinstește ocrotitorul, pe Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat și ocrotitorul neamului românesc. Cu acest prilej, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi greci și români, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.

Din soborul slujitor au făcut parte: Înaltpreasfințitul Nectarie, Mitropolit de Corfu, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America și Canada (ROEA).

După rostirea Evangheliei, Înaltpreasfințitul Nectarie, Mitropolit de Corfu, a rostit un cuvânt în care a elogiat personalitatea Sfântului Apostol Andrei, arătând că acesta a căutat Adevărul, a vrut să găsească răspuns la neliniștile sale existențiale, care îl apropiau și îl puneau în legătură cu Dumnezeu.

„Exemplul apostolului ne învață, pe de o parte, că nu trebuie să facem concesii păcatului și încălcării sau îndepărtării de vrerea lui Dumnezeu, iar, pe de altă parte, că omul poate să caute Adevărul indiferent de nivelul culturii sau de treapta socială pe care se află. Ne mai învață că, în viață, avem nevoie de modele de integritate, de modele de viață ascetică, de modele de autenticitate și curăție sufletească, nu numai pentru că singuri nu putem duce lupta pentru aflarea răspunsurilor la problemele noastre existențiale, dar și pentru că suntem creați de Dumnezeu să trăim în comuniune”, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie.

Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat admirația față de Patriarhul României și față de activitatea Sa pastoral misionară desfășurată în perioada cât a fost Mitropolit al Moldovei și Bucovinei dar și acum, în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

„Am admirat activitatea pastoral misionară, bineplăcută lui Dumnezeu, a Preafericirii Voastre, încă de când erați Mitropolit al Moldovei. Acum constatăm cu deosebită bucurie că pe Tronul Patriarhal, pe care, prin harul lui Dumnezeu, ați ajuns, păstrați neschimbată dreapta credință, bunătatea și dragostea, îngrijorarea pentru poporul Preafericirii Voastre, purtarea de grijă astfel încât credința să-și redobândească locul ce i se cuvine în societatea românească, interesul viu pentru lucrarea uriașă de formare a sfințitului cler, ca să poată răspunde nevoilor vremii și poporului, devenind lumină pentru toți, așa încât preoții și diaconii să fie părinți și păstori ai tuturor. Din adâncul inimii Vă dorim sănătate, răbdare, cuget apostolic ca „să purtați grijă de lucrurile bune” (Tit 3, 14), de cele materiale și de cele spirituale spre slava lui Dumnezeu și bunăvestirea poporului”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, a oferit Mitropolitului de Corfu, ca semn de prețuire și de frățească dragoste în Hristos Domnul , un engolpion, specific Patriarhiei Române, având simbolul crucii nesfârșite care arată iubirea nesfârșită a Preasfintei Treimi pentru noi oamenii, după cum a arătat Preafericirea Sa, și o candelă de argint în filigran.

De asemenea, Patriarhul României a mulțumit pentru aducerea moaștelor Sf. Spiridon la Galați.

„Mulțumim Preafericitului Arhiepiscop Ieronim al Eladei și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei pentru faptul că v-a dat binecuvântarea să veniți aici în România aducând moaștele Sfântului Spiridon al Trimitundei”, a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie a transmis salutarea Preafericitului Arhiepiscop Ieronim al Eladei, și a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Elene, exprimându-și, în același timp, bucuria prilejuită de împreuna slujire cu ocazia sărbătorii Sf. Andrei.

„Să știți Preafericirea Voastră că atâta timp cât voi trăi în această lume, neîncetat mă voi ruga pentru Preafericirea Voastră, pentru Înaltpreasfințitul Părinte Casian, pentru poporul român, pentru preacuvioșii și preacucernicii părinți din această țară și vă asigur că această candelă pe care Preafericirea Voastră mi-ați dăruit-o, neîncetat va fi aprinsă la moaștele Sfântului Ierarh Spiridon. Vă mulțumim mult că ne-ați primit și ne-ați invitat” a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie.

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a oferit, Înaltpreasfințitului Părinte Nectarie, în numele slujitorilor, credincioșilor și pelerinilor prezenți, o icoană a Sfântului Ierarh Spiridon ca să rămână la Corfu o mărturie a evlaviei poporului român.

Anul acesta, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la alegerea Sfântului Andrei ca ocrotitor al Galațiului, sărbătoarea este încununată de aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Spiridon de către deleagația greacă condusă de Înalt Preasfințitul Nectarie de Kerkira (insula Corfu)

Comentarii Facebook


Știri recente