Sfântul Apostol Andrei, cinstit în Episcopia Dunării de Jos pe parcursul lunii noiembrie a fiecărui an

Ca în fiecare an, începând cu 1992, pe parcursul lunii noiembrie, Episcopia Dunării de Jos desfășoară o serie de manifestări liturgice, misionare, culturale și social-filantropice, organizate în cinstea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitor al întregului neam românesc, dar și al Eparhiei și orașului Galați.

Anul acesta, dintre programele organizate se remarcă sărbătoarea Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, care marchează prin deosebite activități liturgice, duhovnicești și culturale împlinirea a 100 de ani de când această instituție de învățământ teologic a fost consacrată oficial și pusă sub patronajul Sfântului Andrei, prin Decretul din anul 1908 al Regelui Carol I, ierarh al Dunării de Jos fiind pe atunci fericitul întru pomenire, episcopul Pimen Georgescu, iar ministru al Instrucțiunii publice, marele savant Spiru Haret – act prin care se punea în evidență întâia oară însemnătatea concretă a apostolatului andreian pe pământul românesc. În acest sens, în luna închinată celui dintâi chemat de Domnul la apostolat, elevii Seminarului andreian vor desfășura un amplu program misionar și cultural, în parteneriat cu celelalte licee gălățene, program care va culmina cu lansarea unui volum monografic și sfințirea picturii capelei acestei școli de pregătire a viitorilor slujitori ai sfintelor altare.

Sub aspect misionar, clerul eparhiei Dunării de Jos va analiza în cadrul conferințelor pastorale pe semestrul al II-lea importanța și specificul apostolatului în cadrul fiecărei comunități parohiale, iar în bisericile din municipiul Galați se vor susține, în cadrul vecerniilor misionare de duminică seara, cateheze având ca temă generică: Sf. Ap. Andrei – ocrotitorul orașului Galați.

Un punct de reper printre manifestările de ordin liturgic și duhovnicesc îl constituie organizarea în două etape a pelerinajului „Călători pe căile sfinților”, mai întîi prin aducerea la Brăila a moaștelor Sf. Mc. Dasie de la Silistra (Bulgaria) în zilele de 18-19 noiembrie a.c., cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la la înființarea la Brăila a Academiei Bulgare. Totodată, prin bunăvoința ÎPS Dionisie de Corint (Grecia), la Galați vor poposi între 27-30 noiembrie a.c., moaștele Sfântului Sofronie – Patriarhul Ierusalimului, care vor contribui la sporirea evlaviei dreptmăritorilor creștini de la Dunăre.

Din punct de vedere al slujirii social-filantropice, Eparhia va organiza în preajma zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul a unui simpozion cu tema „Hristos – Tămăduitorul sufletelor și al trupurilor noastre”, la care vor participa atât membri ai Asociației Medicilor Creștin-Ortodocși din Galați, cât și studenți teologi și ai Facultății de Medicină, iar la Spitalul de Urgență „Sf. Ap. Andrei” din Galați se va desfășura pentru cadrele medicale și bolnavi un program liturgic și catehetic intitulat ‘Ajutorul sfinților pentru vindecarea bolnavilor’, precum și sfințirea picturii capelei din cadrul acestei unități spitalicești.

În cadrul lunii andreiene se va marca și trecerea unui veac de la nașterea vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Antim Nica al Tomisului și Dunării de Jos.

Vom reveni pe parcurs cu știri de la aceste evenimente dedicate întregii comunități gălățene, care de 16 ani se află sub pavăza rugăciunilor Sfântului Apostol Andrei, preoții și credincioșii având tot atâtea ocazii de a-și exprima evlavia și râvna pentru urmarea modelului de viață al sfinților lui Dumnezeu.

Sursa: Episcopia Dunării de Jos

Comentarii Facebook


Știri recente