Sfântul Antim Ivireanul sărbătorit în Arhiepiscopia Râmnicului

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul astăzi, 27 septembrie, pe o scenă special amenajată în fața Catedralei arhiepiscopale „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de un sobor de ierarhi, informează TRINITAS TV. Înaintea Sfintei Liturghii, au fost sfințite icoanele de mozaic din exteriorul Catedralei arhiepiscopale. La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului a prezentat Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: „Sfinții Ierarhi Antim Ivireanul și Calinic de la Cernica – luminători și ocrotitori ai Arhiepiscopiei Râmnicului”.

La manifestările de astăzi au fost prezenți mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

„Avem sfinți rugători la Bunul Dumnezeu, așa cum a fost în mănăstirea aceasta Antim Ivireanul și alții care deși au plecat de pe pământ, totuși nu uită niciodată pe cei ce se roagă lor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a evocat momentele aniversare pe care Arhiepiscopia Râmnicului le serbează: „Sărbătorim 360 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul pe care îl cinstim astăzi în mod deosebit, 160 de ani de la întronizarea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în slujirea de Episcop al Râmnicului și 40 de ani de slujire arhierească a Înaltpreasfințitului Părintele nostru Gherasim”.

„Am venit cu Sfinții Mucenici de la Niculițel, Sfinți Mucenici care au pătimit în secolul IV după Hristos în cetatea Noviodunum de la Isaccea și care au fost îngropați, apoi, la Niculițel”, a spus Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a îndemnat pe credincioși la rugăciune: „Să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute să facem față greutăților, încercărilor, să fim cu nădejde să mergem mai departe având credința mărturisitoare a Sfântului Antim Ivireanul”.

Tot astăzi a fost lansat oficial Albumul „Cetățile credinței” și „Ghidul mănăstirilor” din Eparhia Râmnicului. Duminică seara a avut loc tradiționala procesiune cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul la care a participat și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„Participăm la un pelerinaj în cinstea Sfântului Antim Ivireanul pentru că și el a fost pelerin în această lume. Pelerin de la locul nașterii la Constantinopol, de la Constantinopol în Țara Românească”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

La întoarcerea din procesiune, în fața Catedralei Arhiepiscopale, pelerinii au fost întâmpinați de Chiriarhul eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, care a binecuvântat participanții.

Comentarii Facebook


Știri recente