Sfântul Antim, cinstit la mănăstirea sa din Capitală

Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit ieri, 27 septembrie, slujba hramului de la Mănăstirea Antim din Capitală, informează „Ziarul Lumina”. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a binecuvântat pe toți cei prezenți și a evocat personalitatea marelui ierarh.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a arătat că Sfântul Antim a publicat cărți nu doar în Țara Românească, ci s-a ocupat și de românii din Transilvania, publicând special pentru ei un octoih, dar a publicat cărți și pentru conaționalii săi georgieni.

La final, Preafericirea Sa a oferit distincții celor care s-au remarcat în activități legate de personalitatea și opera Sfântului Antim. Fostul stareț al mănăstirii, arhimandritul Mihail Stanciu, împreună cu directorul onorific al Bibliotecii Academiei Române, academicianul Gabriel Ștrempel, au primit Ordinul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ pentru efortul pe care l-au depus pentru a publica volumul ‘Didahiile’ Sfântului Antim Ivireanul, volum ce a fost lansat duminică seara și prezentat de Preafericirea Sa după slujba de ieri. ‘Didahiile reprezintă pentru noi un model de predică în care cuvântul lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi și din scrierile Părinților este făcut cuvânt al vieții. Lumină pentru viața creștinului în orice loc și în orice timp s-ar afla el’, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Sfințirea Sălii ‘Mitropolitul Conon’

După Sfânta Liturghie a avut loc sfințirea Sălii Mitropolitului Conon din clădirea Cancelariei Sfântului Sinod.

Totodată, au fost acordate distincții persoanelor care și-au adus contribuția la renovarea și amenajarea acestei săli. Au primit de la Patriarhul României Diploma de onoare ‘Sfântul Andrei’, ocrotitorul României, Mihai Nicolescu, coordonatorul lucrărilor de restaurare a Palatului Bibliotecii Sfântului Sinod, Achille Angelo Bardelli, directorul general al Policolor București, precum și Alexander Ion Florescu, directorul executiv al aceleiași instituții.

Noua sală, dotată la standarde moderne, îmbină noul cu vechiul într-un mod foarte frumos și poate găzdui conferințe sau ședințe.

Simpozionul dedicat ocrotitorului, la final

În această perioadă, la Mănăstirea Antim a avut prima ediție a simpozionului ‘Sfântul Antim, slujitor al Bisericii prin cuvânt și faptă’. Acesta a debutat sâmbătă, iar astăzi este ultima zi a evenimentului, aceasta fiind dedicată discuțiilor finale, impresiilor, concluziilor și observațiilor, precum și propunerilor și sugestiilor pentru următorul simpozion.

Părintele protosinghel Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, a prezentat tema ‘Testamentul Sfântului Antim Ivireanul’, în care a evidențiat aspectele contemporane ale relației dintre cultură și spiritualitate în Mănăstirea Sfântului Mucenic Antim. De asemenea, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a demonstrat în referatul ‘O tipăritură necunoscută a Sfântului Antim’ că activitatea tipografică de la Mănăstirea Snagov nu s-a întrerupt inexplicabil în 1697, dovadă fiind descoperirea recentă în colecțiile bibliotecii Sfântului Sinod a unui ‘acatist’, tipărit în 1698 la Snagov în limba română. Părintele arhimandrit Mihail Stanciu a arătat în prelegerea ‘Mănăstirea Antim, lăcaș de cult și cultură de-a lungul timpului’, că Mănăstirea Antim cucerește inimile prin statura ei duhovnicească și culturală, în care s-au cristalizat rugăciunile și ostenelile ctitorilor, ale slujitorilor, închinătorilor și ale binefăcătorilor ei, a subliniat părintele arhimandrit Mihail Stanciu.

Au fost susținute referate de către academicianul Gabriel Ștrempel, prof. univ. dr. Mihail Zamfira, prof. univ. dr. Cătălina Velculescu și lect. dr. Ileana Stăculescu, prof. univ. dr. Traian Diaconescu și prof. univ. dr. Tudor Teoteoi. La finalul simpozionului, au fost lansate cărțile ‘Conducătorul creștin înțelept’ și ‘Didahii’, de Sfântul Antim Ivireanul, apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Român

Comentarii Facebook


Știri recente