Sfânta Varvara sărbătorită la Ocnele Mari

În ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Varvara, marți, 4 decembrie 2012, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din Salina de la Ocnele Mari, care și-a serbat ocrotitoarea, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor și arhitecților creștini ortodocși, a început luni, 3 decembrie, după-amiază, prin slujba de Priveghere. A doua zi, dis-de-dimineață, în Salina de la Ocnele Mari a fost adusă spre închinare, de la Arhiepiscopia Tomisului, o raclă cu fragmente din moaștele Sfintei Mucenițe Varvara.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Emilian Lovișteanul a elogiat viața și martiriul Sfintei Mucenițe Varvara, evidențiind credința, răbdarea și iubirea jertfelnică pentru Domnul Hristos, de care a dat dovadă în fața păgânismului propovăduit, în vremea aceea, până chiar și de tatăl ei. La final, arhiereul râmnicean a mulțumit tuturor celor care au organizat această înălțătoare sărbătoare creștină ortodoxă și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le în dar cărticele de rugăciuni. De asemenea, PS Emilian a dăruit tânărului Laurențiu Ploscaru, medaliat cu aur la concursurile europene și Balcaniada de Matematică, o icoană cu Maica Domnului, o icoană cu Sfânta Varvara și mai multe cărți religioase. După Sfânta Liturghie, Corul de copii al Parohiei Trăistari din Ocnele Mari, care sunt implicați în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, sub îndrumarea părintelui paroh Petre Vețeleanu și a prof. Dumitru Marius Neagu, au susținut un microrecital de colinde tradiționale românești. La inițiativa preotului paroh Petre Vețeleanu, începând de anul acesta, Parohia Trăistari a dezvoltat proiectul „Spirit românesc”, prin care a fost constituită o bursă numită „Preot Gheorghe Vețeleanu”. Aceasta a fost acordată tânărului Laurențiu Ploscaru, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente