‘Sfanta Treime’, in Arhiepiscopia Iasilor

Biserica ‘Sf. Treime’ din cartierul iesean Pacurari isi serbeaza hramul

Acest sfant locas a fost zidit incepand din anul 1844, slujba de sfintire fiind oficiata la data de 11 octombrie 1853. Biserica a fost pictata in anul 1958, in stil neobizantin, de catre pictorul bucurestean Ieremia Profeta. Mai multe detalii despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Mihai Ciocan, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘La interventia unui bun crestin pe nume Iancu Sevastopou, Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi daruieste, din mosia Rediu-Tatar, un loc la bariera Pacurariului pentru biserica si cimitir, loc care era invecinat cu mosia marelui logofat Alexandru Ghica. Documentul care atesta aceasta donatie este semnat de catre arhim. Sofronie din partea Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’ la data de 28 august 1844. Lucrarile pentru constructia bisericii au inceput in anii 1844 – 1845 si s-au incheiat in anul 1853, la 11 octombrie 1853 fiind sfintita biserica’. De asemenea, parintele consilier Mihai Ciocan ne-a mentionat si una din principalele realizari din ultimul an si ne-a amintit, totodata, de cateva din proiectele aflate in curs de derulare: ‘Am avut in plan realizarea unui parc pntru persoanele varstnice, stiut fiind faptul ca in aceasta zona nu exista un astfel de parc amenajat. Parcul a fost sfintit, impreuna cu troita din acest parc, si am constatat ca mai ales in zi de duminica, dupa Sf. Liturghie, persoanele mai in varsta se aduna pe aceste bancute, mai schimba impresii si isi mai alunga din clipele amare. Anul acesta am demarat, cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel, un proiect pe care il consideram foarte important, si anume realizarea unei case sociale in curtea bisericii, care va avea si spatii de locuit la mansarda. Aceasta casa sociala va avea un rol polivalent, intrucat sunt atat spatii de servire a mesei, bucatarie, camere de locuit la mansarda, birou parohial, cat si o capela pentru depunerea celor decedati. In prezent, suntem la stadiul de amenajare a santierului si nadajduim sa pornim cat de curand lucrarile de ridicare a casei sociale’.

Biserica din localitatea natala a Sf. Ioan Hozevitul se afla in sarbatoare

Biserica se afla in localitatea Crainiceni, judetul Botosani, iar numele satului Crainiceni provine de la strajerii Tarii Moldovei, randuiti in timpul Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, strajeri care aveau menirea de a anunta incursiunile jefuitoare ale tatarilor. Mai multe amanunte despre lacasul de cult din istoricul sat Crainiceni ne-au fost oferite de catre pr. Ioan Vasile Susu, parohu bisericii: ‘La inceput, satul a fost inzestrat cu o bisericuta de lemn pe o movila mai inalta. In aceasta bisericuta, in anul 1913 a fost botezat pruncul Ilie Iacob, cel care astazi este mijlocitorul nostru inaintea lui Dumnezeu, Sf. Ioan Iacob Hozevitul. Din cauza alunecarilor de teren, biserica a fost mutata, acum aflandu-se in centrul satului pe partea dreapta a soselei nationale. Actuala biserica este zidita din piatra masiva, cu piloni de contraforta la exterior, avand turla pe naos, ea fiind sfintita, cu hramul Sf. Treime, in anul 1931’. In cadrul interventiei sale, pr. Ioan Vasile Susu ne-a precizat si faptul ca biserica din Crainiceni, avand hramul Sfanta Treime, a fost inclusa in traseul pelerinajelor organizate in cinstea Sf. Ioan Iacob Hozevitul: ‘Biserica noastra face parte din Centrul de pelerinaj Sf. Ioan Iacob Hozevitul, alaturi de mormintele mamei si bunicii sfantului, precum si de casa natala a sfantului reconstruita dupa modelul aceluiasi asezamant initial si sfintita in data de 6 septembrie 2003 de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei, inconjurati de un sobor mare de preoti. Cu ocazia sfintirii casei natale a sfantului, IPS Mitropolit Daniel ne-a daruit o parte din metaniile cu care s-a rugat sfantul, asezate intr-o frumoasa cutie de lemn sculptata, pe care o pastram in biserica noastra’.

Biserica ‘Sf. Treime’ din Botosani isi serbeaza hramul

Biserica, aflata inca in faza de constructie, a fost ridicata incepand cu anul 1998. Parintele Gheorghe Badarau, parohul acestui sfant lacas, ne-a oferit mai multe informatii despre stadiul actual al lucrarilor: ‘Lucrarile au inceput cu data de 30 aprilie. Se lucreaza la cupolele de deasupra pridvorului, iar pana in toamna, cu ajutorul lui Dumnezeu si ocrotirea Sfintei Treimi, speram sa ajungem la acoperis. Pentru anul acesta ne-am propus o investitie de 8 miliarde pentru a acoperi lucrarile. Tot in acest an am demarat lucrarile si la gardul bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente