Sfânta și Marea Vineri – zi aliturgică

Sfânta și Marea Vineri, este ultima zi aliturgică a Postului Mare. Biserica a rânduit astfel deoarece săvârșirea Sfintei Liturghii este un prilej de bucurie, iar această zi, a morții Mântuitorului, trebuie să fie una de întristare și nevoință. Vinerea Mare este ziua crucială pentru întreaga omenire, zi în care ni se amintește de moartea Mântuitorului Hristos pe Cruce și de așezarea Lui în mormânt.

Despre semnificația Vinerii Marii, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii a spus: „Vinerea Patimilor sau ziua răstignirii pe cruce a Mântuitorului, ziua împăcării noastre cu Dumnezeu, este o zi de reculegere profundă, o zi de meditare la Patima și Moartea Domnului, o zi pe care credincioșii o cinstesc cu rugăciuni și imne de o deosebită frumusețe. Este ziua în care ne aducem aminte de răstignirea Mântuitorului, de Patima cea Sfântă și Dumnezeiască pe care a suferit-o pentru mântuirea întregului neam omenesc. Este o zi în care nu se săvârșește nicio Sfântă Liturghie. Este o zi în care credincioși ajună până seara împlinind îndemnul Mântuitorului care spune: când se va lua Mirele de la voi atunci veți posti”, informează Radio TRINITAS.

În Vinerea Mare, credincioșii trec pe sub Sfântul Epitaf care reprezintă trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului. Celelalte zile aliturgice din anul bisericesc sunt lunea și marțea din prima săptămână a Postului Mare, miercurea și vinerea din Săptămâna Brânzei și vinerea dinaintea Crăciunului și a Bobotezei, atunci când aceste praznice cad duminica sau lunea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…