Sfânta Parascheva, prăznuită și în Elveția

An de an, credincioșii Parohiei Sfânta Parascheva, din estul Elveției, se adună pentru a-și cinsti ocrotitoarea. Înființată în Postul Paștilor anului 2004, din încredințarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Iosif, pentru a răspunde nevoilor pastoral-misionare ale românilor din estul Elveției, parohia a primit-o ca ocrotitoare pe cea mai cinstită sfântă a Moldovei, Cuvioasa Parascheva.

Până anul acesta, parohia a mai avut un alt punct de slujire în orașul St. Gallen. În februarie 2012, a fost înființată în orașul care poartă numele marelui misionar din teritoriul alaman, Sfântul Gallus, o parohie de sine stătătoare, care a primit ca ocrotitor pe Sfântul Antonie cel Mare. Astfel, în fiecare an, credincioșii Parohiei ‘Sfânta Parascheva’, cu mic, cu mare, chiar dacă locuiesc mai departe de orașul Chur, sediul parohiei, se străduiesc să participe la Sfânta Liturghie și să o prăznuiască pe ocrotitoarea parohiei lor, dorind să se închine și veșmântului sfintei. Acest veșmânt a fost primit ca dar din partea Mitropoliei Moldovei în luna august a anului trecut, în urma demersurilor făcute de către pr. paroh Alexandru Nan și cu binecuvântarea Înalt Prea-sfințitului Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, potrivit Ziarul Lumina. Anul acesta, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părintele paroh Alexandru Nan în Biserica ‘Sfântul Lucian’ (St. Luzi Kirche) din orașul Chur, ajutat de către ipodiaconul Georgi Beschiaschwili.

Înainte de Sfânta Liturghie, a fost citit și Acatistul Sfintei Parascheva. În cuvântul său de învățătură, pr. paroh Alexandru Nan a tâlcuit Evanghelia duminicii, referindu-se în special la sămânța cea bună, care a rodit însutit. Între cei care au dat o roadă duhovnicească deosebită, pr. Alexandru a amintit-o chiar pe patroana și ocrotitoarea parohiei, pe Sfânta Parascheva, în care cuvântul lui Dumnezeu a lucrat încă din pruncie. Apoi, părintele paroh a amintit momentele mai importante din viața Cuvioasei, pentru a da în final un alt exemplu de rodire: pe Părinții de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, care au formulat doctrina iconodulă, arătând rostul cinstirii sfintelor icoane.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…