Sfânta Muceniță Tatiana, sărbătorită la Catedrala mitropolitană din Craiova

În fiecare an, la 12 ianuarie, Sfânta Muceniță Tatiana diaconița este sărbătorită în mod deosebit la Craiova, în Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru, care-i adăpostește cinstitul cap. Momentele liturgice dedicate Sfintei Mucenițe vor începe în această seară, când, Sfintele Sale Moaște vor fi vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, după cum ne informează Gheorghe Cioiu. Procesiunea va fi precedată de slujba Vecerniei unită cu Litia (ora 17.00) și va fi urmată de săvârșirea Acatistului Sfintei.

Mâine, 12 ianuarie, în zi de praznic, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse în țara noastră de către boierii Craiovești de la Constantinopol în timpul domniei Sfântului domnitor Neagoe Basarab și depuse inițial la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. De aici ele au fost mutate la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova, unde se găsește și astăzi spre cinstire și închinare, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente