Sfânta Muceniță Filofteia este cinstită astăzi în Biserica Ortodoxă

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi, 7 decembrie, pe Sfânta Muceniță Filofteia, ale cărei cinstite moaște se află în biserica mănăstirii din Curtea de Argeș. Sfânta Muceniță Filofteia este una din sfintele mucenițe cele mai cinstite de pe teritoriul României. Ea a trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul Bulgariei de azi.

Sfânta Muceniță s-a născut la începutul secolului al XIII-lea în apropiere de orașul Târnovo (Veliko Târnovo din Bulgaria de astăzi), capitala țaratului (româno-)bulgar, într-o familie de țărani. Este crescută în dreapta credință și evlavie de mama sa, care trece la cele veșnice când sfânta era încă mică.

De asemenea, Sfânta Muceniță era în vârstă de doisprezece ani când s-a mutat la Domnul, fiind ucisă de tatăl său care a surprins-o împărțind mâncare săracilor.

Moaștele ei au ramas la Târnovo și au fost aduse în Tara Romaneasca numai după anul 1393, când țaratul bulgar de la Tarnovo a fost ocupat de turci. Se pare că de aici au fost duse pentru scurt timp la Vidin, probabil până în 1396. Pentru a nu fi profanate, au fost oferite domnitorului Mircea cel Batran (1386-1418), care le-a asezat in biserica Sfantul Nicolae (domneasca) din Curtea de Arges, pe atunci catedrala mitropolitana, ctitoria domnitorilor Basarab I Intemeietorul si Nicolae Alexandru, fiul sau. Moastele Sfintei au ramas acolo pana in 1893, cand -datorita starii de degradare in care a ajuns biserica – au fost mutate in bisericile Sfantul Gheorghe, apoi la Adormirea Maicii Domnului-Olari, din aceeasi localitate. In timpul primului razboi mondial, cand o buna parte din tara era ocupata de trupe straine – au fost duse in paraclisul manastirii Antim din Bucuresti. Dupa incheierea razboiului au fost readuse la Curtea de Arges, dar de data aceasta in mareata biserica ctitorita de Neagoe Voda Basarab. Din 1949 au fost mutate in paraclisul din incinta acestei biserici, unde se gasesc si azi.

La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât generalizarea cultului unor sfinți ale căror moaște se găsesc în țara noastră, între care și Sfânta Filofteia de la Argeș. Slujba specială închinată acestei generalizări a avut loc în octombrie 1955, la Curtea de Argeș, în prezența patriarhului Justinian Marina și a numeroși ierarhi români și străini, invitați acolo.

Comentarii Facebook


Știri recente