Sfânta Muceniță Filofteia cinstită de românii de pe coasta de vest a Norvegiei

Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș a fost cinstită și de românii de pe coasta de vest a Norvegiei. Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord s-a aflat în zilele de 8-9 decembrie 2012 în parohia românească din orașul Bergen, ocrotită de Sfânta Muceniță Filofteia, informează Ziarul Lumina.

În ajunul sărbătoririi hramului, Preasfințitul Macarie a săvârșit Taina Sfântului Maslu, împreună cu preoții Andrei Marius Pop din Bergen și Cristian Silviu Comănescu din Stavanger, aducând mângâiere prin ungerea cu untdelemn sfințit și prin Spovedanie numeroșilor credincioși care au venit la biserică pentru vindecare sufletească și trupească.

În pofida viscolului și ninsorilor abundente, credincioșii români risipiți în toate fiordurile coastei norvegiene au înfruntat capriciile iernii polare și au participat la Sfânta Liturghie arhierească, unii dintre ei deplasându-se de la mari distanțe pentru a se spovedi și cumineca cu Sfintele Taine, înainte de Marele Praznic al Nașterii Domnului.

Preasfințitul Macarie a tâlcuit Evanghelia acestei duminici sfătuindu-i pe cei prezenți să țină aprinsă flacăra iubirii milostive prin ajutorarea celor aflați în necazuri și nevoi. În acest sens, i-a îndemnat pe enoriași să participe în continuare la colecta de bani, alimente, haine și medicamente care se organizează în Patriarhia Română în Postul Crăciunului. Amintindu-le de dărnicia Sfântului Ierarh Nicolae și a Sfintei Mucenițe Filofteia, ierarhul i-a îndemnat pe toți să sporească lucrarea cea bună prin care sfinții au dobândit Împărăția cerurilor.

La final, Preasfințitul Macarie a împărțit daruri copiilor din parohie, în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, Dascălul dărniciei, dar și în cinstea Sfintei Mucenițe Filofteia, Ocrotitoarea parohiei din Bergen, copila care și-a dăruit celor săraci hrana și îmbrăcămintea apoi s-a dăruit pe ea însăși Mântuitorului Hristos, în iubire jertfelnică față de El și față de aproapele. Copiii, însemn de mulțumire, au prezentat câteva colinde învățate la școala parohială. Unul dintre pruncii din comunitate, Teodor, din familia Tiron, a primit la această sărbătoare și haina luminoasă a Sfântului Botez.

Comentarii Facebook


Știri recente