Sfânta Muceniță Chiriachi, serbată la Catedrala episcopală din Huși

Credincioșii din Episcopia Hușilor au serbat-o ieri, 7 iulie 2011, în mod deosebit pe Sfânta Muceniță Chiriachi. Mâna dreaptă a Sfintei se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763, de când era episcop al Hușilor Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. După cum a relatat pentru ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, în timpul păstoririi lui Iacob Stamate, mâna dreaptă a Sfintei Chiriachi a fost primită în dar de la Marea Lavră din Muntele Athos, pentru că acest vrednic ierarh a plătit datoriile pe care Marea Lavră le avea către Poarta Otomană.

‘Și aici, la Huși, în mod special, înainte de desființarea episcopiei, în anul 1948, era o sărbătoare foarte mare. Veneau creștini și de dincolo de Prut. După desființarea episcopiei, sărbătoarea a fost marcată într-un chip mai tainic’, a amintit Episcopul Hușilor.

Miercuri seara, au fost oficiate, la Catedrala episcopală din Huși, slujba Vecerniei și Acatistul Sfintei Mucenițe Chiriachi, la care a asistat și Preasfințitul Corneliu. Ieri-dimineață, programul liturgic a continuat cu Utrenia și Sfânta Liturghie săvârșită de Episcopul Hușilor. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața Sfintei Mucenițe Chiriachi. Răspunsurile la strană au fost date de corul mixt al Catedralei episcopale din Huși, dirijat de pr. prof. Marian Simion.

Comentarii Facebook


Știri recente