Sfânta Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 7 decembrie 2011, pe Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș. S-a născut pe la începutul veacului al XIII-lea în orașul Târnovo, care pe atunci era capitala ‘Imperiului romano-bulgar’ întemeiat și condus o vreme de frații Petru și Asan, români de neam. I s-a dat din botez numele Filofteia, care în grecește înseamnă ‘iubitoarea de Dumnezeu’, lucru pe care îl va dovedi cu fapta în cursul scurtei sale vieți pământești.

Se spune că și mama viitoarei sfinte era româncă de neam, din sudul Dunării și o femeie foarte evlavioasă. De la ea a deprins Filofteia dragostea de Dumnezeu și de aproapele, faptele de milostenie, rugăciunile și postul și alte virtuți. Fiind copilă încă, Dumnezeu a chemat la Sine pe vrednica sa mamă, rămânând astfel orfană. Cu încredere în Dumnezeu, a rămas în casa părintească, respectând toate cele ce învățase de la mama ei, trăind mai mult pentru Hristos și pentru cei aflați în suferință. După o vreme, tatăl ei s-a recăsătorit. Între îndatoririle pe care mama vitregă le-a dat Filofteii se număra și aceea de a duce tatălui său hrană la câmp. Pe drumul spre țarină, adeseori întâlnea oameni săraci, cărora copila le dădea din mâncarea tatălui său. Întâmplându-se acest lucru de mai multe ori, tatăl rămânea fără hrană îndestulată. Întrebându-și soția ce se întâmplă cu bucatele, aceasta i-a răspuns că ea îi trimite cele trebuincioase, dar că Filofteia împarte mâncarea la săraci. Tatăl a urmărit-o și, văzând cum Filofteia împărțea săracilor din mâncarea pe care trebuia să i-o aducă, a scos securea pe care o purta la brâu și a aruncat-o asupra fetei. A rănit-o grav la un picior, încât după puțină vreme și-a dat sufletul în mâna Ziditorului a toată făptura.

Filofteia, în vârstă de numai 12 ani, și-a dat viața în mâinile Domnului. Tatăl nu a putut să ridice trupul fiicei sale, întrucât era foarte greu și, nedumerit, a alergat la episcopul cetății. Acesta, însoțit de clerici și mulțime de credincioși, a înălțat rugăciuni către Dumnezeu și a vrut să ridice trupul pentru a fi așezat în catedrala cetății. Văzând că nu reușesc, au înțeles că nu era voia Sfintei să fie dusă în cetate și au început să spună numele diferitelor cetăți, biserici și mănăstiri din dreapta și stânga Dunării. Când au rostit numele Bisericii ‘Sfântul Nicolae’ de la Curtea de Argeș, trupul Sfintei s-a făcut mai ușor. Voievodul Radu Negru a venit la Dunăre, înconjurat de episcopi, clerici și mult popor, și a așezat moaștele Sfintei Filofteia în biserica de la Curtea de Argeș.

În anul 1517, domnitorul Neagoe Basarab a ctitorit Mănăstirea Curtea de Argeș, în care a mutat moaștele Sfintei, ele aflându-se astăzi în paraclisul bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș. La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât generalizarea cultului unor sfinți ale căror moaște se găsesc în țara noastră, între care și Sfânta Filofteia de la Argeș. Slujba specială închinată acestei generalizări a avut loc în octombrie 1955, la Curtea de Argeș, în prezența patriarhului Justinian Marina și a numeroși ierarhi români și străini, invitați acolo.

Sfântul Ambrozie, episcopul Mediolanului

S-a născut în anul 349 la Treves în Galia (Franța de azi), într-o familie de nobili romani. A învățat dreptul, filozofia și literele. S-a înscris în barou și, ulterior, prefectul pretoriului Romei (Petronius Probus) l-a luat ca secretar. În anul 373, împăratul Valentinian I (364-375) i-a încredințat locul de conducător al provinciilor Liguria și Emilia, având sediul conducerii la Milan. Prin voia lui Dumnezeu – prin gura unui copil – a fost ales episcop al Milanului. Sfântul Ambrozie a fost un mare teolog și scriitor bisericesc. El a rânduit Liturghia folosită până astăzi în biserica Milanului și cântarea bisericească simfonică. A alcătuit 12 imnuri. A trecut la cele veșnice în anul 397.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…